Share |

Na ostrov za sochami a pouštním červem

foto autor

Pokud vás už nudí chodit do galerií, když je venku tak hezky, máme pro vás tip. Zajděte se podívat do galerie pod širým nebem na sochy Ak.soch. Zdeňka Němečka (1931 – 1989), otce Jana Němečka - zakladatele uznávaného designerského studia Olgoj Chorchoj.

Olgoj Chorchoj, nositel ocenění Grand designer roku 2010, sídlí v zatáčce cyklostezky na Libeňském ostrově. V celku nenápadný ateliér obklopují sochy Zdeňka Němečka. Vaši pozornost nejdříve upoutá skulptura stromu, jehož koruna je spletena z lodních kotev. Když se rozkoukáte, zjistíte, že kolem sebe máte celou galerii soch především s tématikou sportu. Kouzelník s míčem – nazýván také basketbalista postává u zdi a hledí na Skokanku do vody. Menší plastiky s názvy Zvítězím, Gymnasta nebo Cyklisti dotvářejí atmosféru uměleckého závodiště. Další zajímavou sochou je skulptura Hokejisty před halou pražské Sparty v Holešovicích. Vidět jí můžete rovněž v televizi při předávání cen „Zlatá hokejka“, kde je ve zmenšené podobě předávána jako trofej oceněným hokejistům.  

Architektonické studio Olgoj Chorchoj navrhuje vše od urbanismu až po interiér. Příkladem může být spolupráce na projektu konverze bývalé výrobny na pražskou šunku. Objekt této nejstarší firmy v oboru s parním pohonem a umělými mrazírnami, která dokonce obdržela dekret dodavatele královského dvora, slouží dnes jako polyfunkční areál M-Factory (nejedná se o objekt Meet Factory, pozn.: redakce). Najdeme zde restaurace, ateliéry, kanceláře, obchody, byty a garáže.

Syn slavného sochaře Jan Němeček, působí společně s Michalem Froňkem od roku 1999 jako vedoucí ateliéru výrobků na VŠUP v Praze. Designeři často spolupracují s různými sklářskými hutěmi při výrobě užitného skla, šperků a svítidel. Pokud jste například měli v ruce sklenici – pohár na pivo pro Pilsner Urquell, drželi jste designové dílo od Chorchoje.

A jak bojuje samotný Jan Němeček proti šedi?

„Já mám šedou rád a cpu ji, kam můžu. A co se týče odpovědi na otázku ve smyslu, který jste měl na mysli – na boj proti šedi mi nezbývá čas – takže žádnou šeď vlastně ani nevnímám“, dodává.

Pro ty, kterým stejně jako nám vrtalo hlavou, co nebo kdo je Olgoj Chorchoj, nabízíme tuto odpověď: mytický písečný červ žijící v jižní části poušti Gobi...


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.