Share |

Na kole po Praze: jde to!

ilustrační foto Martin Siebert

Na kole po Praze jezdilo v den odborářské stávky mnoho lidí a doufáme, že si uvědomili, že to není až tak hrozné, jak to z auta vypadá.

Mentalita Čechů se mění k lepšímu jen velice pomalu. Stalo se nám, že auta nejen troubí, ale lidé z nich i plivají po cyklistech. To odsuzujeme a apelujeme na řidiče, aby si uvědomili, že člověk na kole je mnohem křehčí než plechová krabice na čtyřech kolech.

Navíc se nám rozmohl fenomén tzv. fixed gear kol, což jsou kola bez brzd, kter jsou velice lehká - jsou to vlastně dráhová kola, na kterých jezdí lidé po celém světě a jejich obliba stále stoupá.

Nedají se jen tak lehce ubrzdit a jízda na nich připomíná spíš adrenalinové sporty, jako je skateboarding, bruslení nebo snowboarding či lyžování, kde také žádné brzdy nejsou. Proto apelujeme, mějte se na pozoru a nedělejte naschvály kolemjedoucím svobodomyslným spoluobčanům a zkuste si také jednou vyrazit a užít si ten pocit větru ve vlasech.

PS: Argument, že Praha je kopcovitá, je nasnadě. Návod, jak na to:

Z Můstku na Vinohrady se dostanete metrem (kolo je zdarma).

Z Holešovic do Letňan také jezdí metro.

Na Letnou a dál stejně tak.

Nebo si můžete pořídit elektrokolo, kde vám při šlapání pomáhá motorek. V praxi to vypadá tak, jako byste jeli v podstatě pořád po rovině. Navíc spálíte nadbytečné potraviny v těle.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.