Share |

Mejdan v metru: protest proti stávce jako happening

Se stávkou nesouhlasíme a nevystoupíme!
Příjezd na Dejvickou
Silvie Holovská

V noci z 15. na 16. června nedovolili zákazníci pražského dopravního podniku odjet poslední soupravě metra do depa. Na Dejvické tak vyjádřili svůj názor na čtvrteční odborovou stávku. A protože vyjadřovat svůj názor je proti šedi, nemohli jsme u toho chybět.  

00:16 - Nastupuji do skoro prázdného metra na Náměstí Míru.

00:20 - Přijíždíme na Můstek, nastupuje jen pár turistů. 

00:23 - Na Hradčanské je metro stále poloprázdné. Kde jsou ti stávkující?!

00:25 - Dejvická. Konečně lidi. Metro zastaví a z reproduktorů se ozve obvyklé hlášení, že jsme na konečné stanici. Otevírají se dveře a do vagónů nastupují lidé, sedají si na sedačky a vykřikují, že nevystoupí. Světla ve vagónech se zhasínají. Stávkující zase křičí.

00:30 - Vystupuji na perón. Metro je plné. Večírek se pomalu rozjíždí. Pije se pivo a první odvážlivci si zapalují cigarety. Staniční rozhlas neustále vyzývá cestující, aby opustili prostor metra. 

00:40 - Zkouška staničního rozhlasu. Ke všeobecnému veselí všech přítomných napočítá zaměstnanec metra do deseti. Pak jde asi domů.

00:45 - Mejdan pokračuje. Kouří a pijí už skoro všichni. Novináři vyslýchají postupně návštěvníky, policisty a zaměstnance dopravního podniku. Hraje se na kytaru a čůrá se mezi vagóny.

Něco po jedné hodině ranní byla blokáda oficiálně ukončena Martinem Kotasem, jedním z organizátorů. Svůj účel v tuto chvíli splnila. Zákazníci pražského dopravního podniku předali své poselství  médiím a může se jít domů.

Odboráři by klidně mohli stávkovat častěji. Kdy jindy se vám totiž povede dát si cigárko a pivo v metru a nevyvedou vás? 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.