Share |

Literární tip: Giuseppe Tomasi di Lampedusa - Gepard

Mistrovské dílo.

V podstatě jediné dílo italského spisovatele di Lampedusy. Krásná, bohatá kniha o životě upadající šlechty na Sicílii, ovšem plná nadčasových postřehů o lidské malosti i komičnosti, které byla platné stejně tehdy jako dnes (a za sto let).
 
Popisy paláců a míst tak sugestivní, že se do knihy budete chtít přestěhovat. Iks vrstev vyprávění, čtenář dumá, užívá si to, aplikuje autorovy postřehy na vlastní život. Postřehy o politikaření, které jsou tak povědomé. Skvěle empatické poznámky o citovém životě postav. Krásně košatě napsáno i přeloženo, bohatství jazyka zdatně konkuruje bohatství paláců sicilské šlechty. Není divu, že podle mnohých to je nejlepší dílo italské literatury, nebo aspoň jedno z nejlepších - je to krásná věc, která rezonuje dlouho a má tisíc barev.
 
Podle knihy natočil Luchino Visconti slavný stejnojmenný film (dostal i Zlatou palmu, excelují v něm Claudia Cardinale, Alain Delon i Burt Lancaster), ale kniha je kniha. Protišedi nadšeně doporučuje. Knihu snadno seženete v řadě online i offline antikvariátů za velmi nízké ceny i pod 50 kč.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.