Každý italský horal ví, že třeskutá zima v Alpách se neobejde bez proklatě silného vyprošťováku veselé barvy: bombardina. Alkoholický lomcovák je legendárním nápojem lyžařských středisk v Itálii a jeho popularita se valí i za hranice Alp. Letos Bombardino slaví své 40. narozeniny.
Zářivě kanárková barva, kopec šlehačky a ve sklence odraz prosluněných alpských svahů. Takový je požitek z Bombardina, které v sobě snoubí italskou romanci a drsnou přírodu zdejší krajiny. Základem tohoto drinku je vaječný koňak, který se mísí s alkoholem a šlehačkovou čepicí. A že je to bomba alkoholická i kalorická, pochopíte už při prvním loknutí – ideální do mrazivého dne plného sportování na sjezdovkách.
Ochutnat můžete varianty Pirate (vaječný koňak s rumem), Scots (vaječný koňak a whiskey) nebo Calimero (vaječný koňak a espresso). Ve všech podobách vám Bombardino prohřeje každou buňku v těle, a to nejen díky silnému alkoholu, ale i horké teplotě, za které je servírován.
Bombardino pochází z italského Livigna. Legenda praví, že před 40 lety seděli v horské chatě Mottolino čtyři přátelé a uvažovali nad drinkem, který by je pořádně zahřál. Po několika experimentech umíchali horký nápoj z mléka, brandy a vaječného koňaku, který podávali ještě za tepla. Když drink vyzkoušel jeden ze zákazníků, zahlaholil nadšeně: „Accidenti! È una bombarda!" ….A bombardino bylo na světě.
Od té chvíle se jeho popularita šířila bleskovou rychlostí napříč italskými lyžařskými resorty a po několika letech se nápoj začal vyvážet i do zahraničí. Nadále však zůstává místním symbolem a nejpoctivější Bombardino vám podle staré receptury umíchají právě v jeho rodišti – Livignu. Dnes jeden z nejluxusnějších resortů, Livigno, disponuje 115 km profesionálních sjezdovek a specializovanou freeride zónou.