Share |

Látky, příze, nitě.. Na Prague Patchwork Meeting zavítá slavný Kaffe Fassett a jeho souputník Brandon Mably!

Brandon Mably a jeho slavný vzor Persian Poppy, foto PPM

 

Prague Patchwork Meeting

10. – 12. dubna 2015

Hotel Step (mapa zde)

Látky, příze a nitě nás obklopují na každém kroku. Mohou mít formu nějakého toho barevného oblečku, dekorace, příze na pletení nebo vyšívací bavlnky. Máte-li alespoň trošku umělecké duše, tak máte příležitost se začátkem dubna podívat, jak se s tímto běžným materiálem dá čarovat.

Mluvím o nadcházejícím již devátém ročníku výstavy Prague Patchwork Meeing, která první víkend po velikonocích zaplaví téměř všechny prostory hotelu Step v pražských Vysočanech. K vidění zde bude skutečně reprezentativní výběr toho, co starý kontinent může v oboru patchworku a quiltingu nabídnout. PPM je třetí největší takto zaměřená evropská textilní výstava.

 Z Anglie letos přijala pozvání snad nejzářivější současná patchworková hvězda - bude zde vystavovat a dokonce i učit Kaffe Fassett, který svým neotřelým pojetím moderního quiltu uchvátil už nemalou část téhle krásně praštěné patchworkové populace. Po celém světě dokázal prodat tisíce knih a kilometry látek, jeho tvorba je charakteristická a nezaměnitelná. Do Prahy se vrací po několika letech a i tentokrát bude ve svém workshopu vyučovat barevný design.

Z Francie k nám doputuje kolekce vítězných quiltů loňské mezinárodní soutěže na téma „Imagine…“. Obsahuje práce oceněné ve dvou kategoriích. První část tvoří soubor artquiltů  profesionálních výtvarnic (chcete-li jména, tak těm informovanějším z patchworkářek stačí říci např. „Ina Statescu“, francouzská umělkyně rumunského původu, jejíž práce byly v Čechách již několikrát k vidění), druhou polovinu pak vítězné práce ze soutěže quiltařek amatérských. Tato kolekce vznikla výběrem quiltů od několika set přihlášených účastnic a v Praze tedy uvidíme to nejlepší z nejlepšího.

Obdivovat budeme moci také mnoho dalších zahraničních i tuzemských kolekcí, jejichž výčet je stejně obsáhlý jako téměř nekonečný seznam prodejců. Vše si můžete prohlédnout na výstavním webu. 

 

Z dalších zajímavostí nesmím zapomenout na pletařské okénko – v neděli ráno zahájí svůj workshop Brandon Mably, který bude vyučovat nepřehlédnutelný vzor „Vlčí máky“. K dostání zde budou i jeho originální příze a látky z dílny Kaffeho Fassetta, prostě něco, co se úplně běžně nevidí a pokud vidí, tak jen prostřednictvím internetu se zobrazeným e-shopem.

Výstava má i svou soutěžní část. Technicky zaměřené návštěvníky jistě potěší hlavní letošní téma, jímž se stala „Architektura“. Soutěž klasického patchworku byla vypsána na téma „Babiččina zahrádka“. Tato dvě klání vyhodnotí mezinárodní porota, diváci sami pak mohou hlasovat v anketě o nejhezčí český quilt.

Toto není zdaleka všechno, co Prague Patchwork Meeting nabízí. Na sobotní odpoledne je naplánována módní přehlídka, součástí výstavy jsou tradičně i workshopy, kde se zahraniční lektoři a lektorky rádi dělí o své vědomosti s podobně naladěnými účastníky. Všechny jsou plně tlumočené do češtiny, takže žádné obavy z jazykové bariéry.

Pokud po celodenním výstavním maratonu budete potřebovat trochu regenerace pak je zde k dispozici několik restaurací a hotelové wellness centrum s 25metrovým bazénem.

 

Kdy: 10. – 12. 4. 2015

Kde: Hotel Step, Malletova 1141, Praha 9

Další info: http://www.praguepatchworkmeeting.com/

 

 

 

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.