Share |

Král Kazu. Japonský fotbalista ve svých 50 letech podepsal novou smlouvu

Kazu je nejstarší profi fotbalista historie

Zatímco jeho fotbaloví vrstevníci si více než celou dekádu užívají zaslouženého sportovního důchodu, útočník Kazujoši Miura i ve svých 50 letech vytrvale posouvá rekordy. V březnu 2017 se stal nejstarším profesionálním fotbalistou v historii a na začátku letošního ledna o rok prodloužil smlouvu s japonským druholigovým klubem Yokohama.
 
Jako malý kluk se Miura zhlédl v záložníkovi Rivelinovi, který se zásadní měrou podílel na triumfu Brazilců na mistrovství světa 1970. S motivací vyrovnat se mu, se v 15 letech sbalil a přestěhoval právě do Brazílie, země, kde je fotbal náboženstvím. V neznámém prostředí ale zprvu prožíval krušné časy. Musel snášet rasistické komentáře a nedařilo se mu prorazit mezi technicky zdatnějšími vrstevníky. Dokonce uvažoval, že se po dvou letech vrátí domů do Japonska. Fotbal mu v tu chvíli nepřinášel mnoho radosti.
Během posledního plánovaného turistického výletu zamířil ke slavnému stadionu Maracaná v Riu. Zaujala ho skupinka dětí kopajících do míče, z níž vyčníval chlapec s jednou nohou, kterému i přes hendikep zářil na tváři úsměv. Zahanbený Miura se zařekl a motivován chlapcem se (v trochu hollywoodském stylu) rozhodl zůstat v Brazílii s cílem opět se bavit fotbalem a vybojovat si první profesionální kontrakt.
 
Netrvalo dlouho a Miurovi se opravdu poštěstilo, smlouvu podepsal se Santosem, v jehož barvách si záhy v roce 1986 připsal ligový debut. V Brazílii vydržel ještě další čtyři roky, než se vrátil do vlasti. V tokijském klubu Verdy sice okamžitě udivoval technickými finesami, jež si osvojil od Brazilců, bylo mu ale vyčítáno až příliš individuální pojetí hry. Miura ovšem rychle pochopil, že úspěch se dostaví jen tehdy, pokud začne brát větší ohled na týmovou filozofii. Následně už nic nebránilo, aby si postupně vydobyl status legendy nově vznikající japonské ligy.
Šikovný útočník s výmluvnou přezdívkou "král Kazu" také dlouhá léta patřil do japonské reprezentace, s níž se mu nejvíce dařilo v druhé polovině 90. let. Čtrnácti vstřelenými góly v kvalifikaci o mistrovství světa 1998 se zasloužil o premiérový postup Japonska na závěrečný turnaj. O to větší šok vyvolalo jeho opomenutí v nominaci na MS. Fanoušci doslova běsnili.
Miura, jenž se dvakrát neúspěšně zkoušel prosadit v Evropě, se však neurazil. Národního dresu se na základě poklesu výkonnosti vzdal až o dva roky později. V reprezentační tabulce střelců přitom doteď zaujímá druhé místo za 55 vstřelených gólů v 89 zápasech.
Když v roce 2005 jako 37letý přestupoval do Yokohamy, netušil, že právě stojí na prahu svého nejdelšího angažmá. Díky vzornému přístupu si udržel místo v týmu až dodnes. V březnu loňského roku se potom stal nejstarším fotbalistou v historii. Ve věku 50 let a sedmi dnů odehrál 54 minut v utkání proti Nagasaki a překonal více než půl století starý rekord legendárního Angličana Stanleyho Matthewse.
Miura celkem v loňské sezóně (v Japonsku se hraje systémem jaro-podzim) nastoupil k 12 zápasům, v nichž zaznamenal jednu branku. Ačkoliv se již neřadí mezi klíčového hráče aktuálně druholigové Yokohamy, stále má co nabídnout. V lednu se tak dočkal ročního prodloužení smlouvy, které okomentoval velmi stručně: "Vždycky budu hrát srdcem a zároveň doufám, že se jako fotbalista budu nadále zlepšovat."
Na jaře zahájí už 33. sezónu ve vrcholovém fotbale.

 
-
 
foto By norio nakayama (Flickr: 20120122 松田直樹追悼試合) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.