Share |

Koincidence. Goethe-Institut zve na debatu s teoretiky médií.

foto: pořadatel akce

Netradičně, v posledních dnech před svým letním uzavřením, zve pražský Goethe-Institut do svých prostor na debatu se slavným berlínským teoretikem médií Andreasem Müller-Pohlem a s předními teoretiky médií. Debata, věnovaná podstatě fotografie i obecnému významu informací, se uskuteční již 22. července od 18:00 hodin.
 
„Andreas Müller-Pohle je jedním z klíčových umělců, kteří se zabývají  ontologickou i representační podstatou fotografie,“ vysvětluje Tomáš Fridrich z pražského Goethe-Institutu: „I proto s ním rádi ještě pár dní před letním uzavřením institutu pořádáme debatu, která umožní odborníkům i laické veřejnosti nahlédnout pod pokličku teorie médií,“ dodává Fridrich.
 
Partnerem do debaty s Andreasem Müller-Pohle bude mj. historik a teoretik médií Siegfried Zielinski, zastánce mediální archeologie, tedy metody zkoumající vývoj médií na historickém pozadí. Prof. Zielinski neuznává současnou technologickou kulturu jako logický závěr dlouhé kulturní evoluce, nýbrž se na historii médií dívá jako na dynamický proces formovaný náhodou a vynalézavostí. Nejdůležitější vlastností médií je podle něj to, že tvoří mosty, vazby, propojení – pokouší se spojit to, co je jinak izolované. Do debaty se rovněž zapojí kanadský rodák, mediální umělec Baruch Gottlieb, autor knihy Gratitude for Technology.
 
Debata se koná v rámci doprovodného programu k výstavě Koincidence. Výběrová retrospektiva. Ta je současné době k vidění v Galerii hl. m. Prahy, která ji pojato jako retrospektivu umělce, jenž se svému tématu věnuje již od poloviny sedmdesátých let. Výstava sestává z 18 cyklů a projektů, počínaje vlivnými ranými cykly fotografií Constellations a Transformance přes multimediální díla, týkající se přechodu mezi analogovými a digitálními kódy, až po nějnovější dlouhodobé projekty zachycující současnou civilizaci v globálním měřítku.
 
S Andreasem Müller-Pohlem a jeho kolegy je možné se setkat dne 22. 7. 2014 od 18:00 hod. v druhém patře pražského Goethe-Institutu. Vstup na debatu je volný.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.