Share |

Klasická sci-fi Návrat z hvězd od Stanisława Lema vychází v reedici. Přečtěte si ukázku.

Před 50 lety předpověděl Lem čtečku na e-knihy
repro Labyrint

Dobrá zpráva pro milovníky science fiction: skvělá kniha Návrat z hvězd přichází znovu do knihkupectví. Silný příběh o tom, co se stane s kosmonautem po návratu z vesmíru a jak se dá citově vyrovnat s tím, co se mezi tím stalo se světem, patří ke klasikám žánru.

Díky tomu, že v ní nejde jen o přehlídku vynálezů (i když ty zde hrají také své role), ale i o hluboké prožitky konkrétního člověka, našla ve své době nadšené příznivce a má velkou šanci nadchnout čtenáře i teď.

anotace:

Klasická old-school sci-fi Stanisława Lema (1921-2006) NÁVRAT Z HVĚZD vychází po padesáti letech opět česky s novými ilustracemi talentovaného výtvarníka Nikkarina (tvůrce komiksové trilogie 130). Po návratu na Zem astronaut Hal Bregg zjistí, že největší výzvou nebylo přežít všudypřítomné nástrahy hlubokého vesmíru, ale pochopit pravidla nového světa a naučit se v něm žít.

Zatímco výzkumná výprava mimo sluneční soustavu trvala několik let,
na Zemi uplynulo více jak jedno století. Nic tu nepřipomíná svět, který
znal. Kontinenty pokrývají sítě dokonale funkčních měst, většinu profesí vykonávají roboti, zásluhou biologické modifikace je život racionální, pohodlný a bezpečný. Autor nabízí jedinečnou kombinaci dramatické zápletky a odvážné futuristické vize, jejímž tématem není nic menšího než samotná podstata lidské přirozenosti.

Stanisław Lem: Návrat z hvězd, nakladatelství Labyrint
295 Kč, 232 stran váz., kresby Nikkarin

Ukázka:

Vítejte doma. Nedovedete si představit, co vše se mezitím stalo...

"Celé odpoledne jsem strávil v knihkupectví. Ale knížky v něm nebyly.
Netiskly se už bezmála půl století. A já se na ně tolik těšil, po mikrofilmech, z nichž se skládala knihovna Promethea. A nic z toho nebylo. Člověk se už nemohl prohrabávat v regálech, potěžkávat v ruce svazky a odhadovat jejich váhu, napovídající rozsah četby. Knihkupectví připomínalo spíš elektronickou laboratoř. Knihy, to byly krystalky, v nichž byl obsah nahrán. Číst se daly pomocí optonu. Byl dokonce podobný knize, ale s jednou jedinou stránkou ve dvou deskách. Při zmáčknutí se objevovaly následující stránky textu. Ale optonu se užívalo zřídka, jak mi řekl prodávající robot. Veřejnost dávala přednost lektonům, četly hlasitě, daly se nařídit na libovolný druh hlasu, tempo, modulaci. Pouze vědecké publikace pro malý okruh zájemců byly ještě tištěny na plastiku, imitaci papíru. A tak se všechny mé nákupy vešly do jedné kapsy, přestože to bylo téměř tři sta titulů. Hrstka krystalického zrní - tak vypadaly knihy."

(ukázka ze začátku 3. kapitoly Návratu z hvězd, 1961)

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.