Share |

Kelly Slater – nejmladší a nejstarší mistr světa v jednom

Světový surfing má nový unikát. Jeden z nejznámějších surfařů světa Kelly Slater totiž přepsal historii tohoto sportu, když už po desáté vyhrál ASP titul mistra světa. Stal se tak nejmladším a zároveň nejstarším surfařem na světě honosícím se touto cenou. Více se dozvíte v článku od Marty Pušové.

Úspěch Slatera zahrnuje dvě desetiletí téměř bezchybné kariéry, během kterých dominuje surfingu jako nejmladší i nejstarší ASP mistr světa. Slaterovi stačilo postoupit přes Brazilce Adriana de Souzu ve čtvrtfinále. Podařilo se mu nejen to, ale také vyhrát celý předposlední závod světové tour. Ve finále proti Austarlanovi Bede Durdridgovi obdržel od rozhodčích nejvyšší bodové ohodnocení za vlnu tedy 10 bodů, tím nenechal nikoho na pochybách o oprávněnosti jeho 10. titulu mistra světa.

„Cítím úlevu, upřímně. Byl to nejvíce stresující titul, kterého jsem kdy dosáhl, protože je to trochu neznámé místo a v mém věku lidé říkají, že bych už neměl jezdit. Všichni mladí kluci jsou stále lepší, je to výzva věřit v sebe sama a nevěřit tomu, co říkají ostatní. Není to jedna vlna, není to jeden trik, není to jeden zápas. Je to rok -dlouhá věc a najednou to přišlo a mně se teď tak ulevilo," přiznal Slater.
Pro 38 letého Slatera byla sezóna 2010 úspěšná již od počátku. Podařilo se mu dostat se na čelo průběžného pořadí již v polovině světového poháru po výhře v kalifornském Trestles. Zde ve finále porazil 27-letého Australana Beda Durbridge a po čtvrté obhájil titul z Trestles, kde vyhrál vůbec svůj první závod světového poháru před 20 lety.

Slater navíc jen pár dní před vítězstvím utrpěl těžkou ztrátu. Ná následky zranění po pádu při surfování na Havaji zemřel jeho dlouholetý přítel a trojnásobný mistr světa v surfování Andy Irons. „Rád bych kondoloval Andyho rodině. Jsem teď trošku ohromený, ale chtěl bych výhru věnovat Andymu,“ řekl Slater.
Irons zemřel ve věku nedožitých třiačtyřiceti let a pro celou surfařskou komunitu znamenala jeho smrt velkou ztrátu. Jak podotkl Slater, žádný z titulů mu tuto ztrátu nenahradí. „Jsou to vážně protiklady. Tohoto titulu bych se vzdal ve vteřině, kdyby to Andyho vrátilo zpátky,“ dodal Slater se slzami v očích.
Ukončit profesionální surfařskou kariéru zatím Slater nemá v úmyslu, a dokonce se vrhnul na další sport – golf. „Přemýšlel jsem o tom, že bych jednoho dne mohl vyhrát golfový turnaj,“ netají se Slater. „Po deseti vítězstvích v surfování si pokládám otázku, jestli je pro mě šance vyhrát i jedenáctý titul. Pokud ano, budu se soustředit na surfování. Jestli ne, zaměřím se na zbytek svého života,“ uzavírá Slater.

Australan Kelly Slater vyhrál předchozí ASP mistrovství světa v roce 1992, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 2005, 2006 a 2008. Jeho kariéra zahrnuje také 45 výher světového poháru a dvě zlaté medaile ESPN X Games.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.