Share |

Ji.hlava: Mezinárodní festival dokumentárních filmů letos pošestnácté

foto: pořadatel

 
Největší svátek autorského dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě opět nabízí ucelenou přehlídku toho nejlepšího, co na poli dokumentaristiky v uplynulém roce vzniklo.  Vše vypukne 23. října.
 
 
PŘEKVAPIVÁ SEKCE VĚNOVANÁ FILMŮM SEVERNÍ KOREJE
"Uvědomili jsme si, že jsme za uplynulých patnáct let na žádném festivalu neviděli současný film pocházející ze Severní Koreje. To je fascinující skutečnost. V dnešním propojeném světě je tato země jednou z mála, která se neprezentuje filmem“, říká Marek Hovorka, ředitel jihlavského festivalu.
Je mnoho zemí, které jsou vnímány velmi kontroverzně, ale i přes to mají své legální i nelegální filmaře, jejichž filmy jsou zastoupeny v programech i těch nejvýznamnějších filmových festivalů. To není případ Severní Koreje. V Ji.hlavě budou k vidění severokorejské filmy, které dosud nikde nebyly uvedeny.
 
SVĚTOVÉ PREMIÉRY
Tento rok se na MFDF Ji.hlava v rámci filmového programu představí 31 světových premiér. V hlavní soutěžní sekci Opus Bonum se poprvé promítnou snímky italský Vlak s vodou (r. Tommaso Cotronei) a francouzský Hledáme Korejce ze severu (r. Jero Yun), v nesoutěžní přehlídce Člověk revoltující pak řecký dokument 155 prodáno (r. Georgios Panteleakis), Miluji tě, potřebuji tě, respektuji tě (r. Alex Campos) i čerstvý český počin Apoleny Rychlíkové Padá vláda, něco si přej. Tři světové premiéry nabídne i sekce Krátká radost. 
V soutěžní sekci Mezi moři jde o čtyři slovenské zástupce, kromě filmů Cikáni jdou do voleb (r. Jaroslav Vojtek), Křehká identita (r. Zuzana Piussi) a Nový život (r. Adam Oľha), jde i o snímek Portrét (beze)mne (r. Matej Bobrik) vzniklý v polské produkci, jehož autorem je však mladý slovenský režisér. Světovou premiéru bude mít i ruský snímek Když o šábesu přijde Nový rok (r. Nikita Pavlov).
V České radosti se ve světové premiéře objeví naprostá většina soutěžních filmů, kromě snímku Michala Dvořáka o skupině Ztohoven Občan K. jde i o filmy režisérů Jana Geberta, Jana Gogoly ml., Petra Hátleho, Violy Ježkové, Jaroslava Kratochvíla, Martina Kohouta, Radovana Síbrta a dvojice autorů Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše.
Další světové premiéry českých dokumentů se odehrají v sekci Česká televize uvádí, kde bude uveden film 04826 Jirous režisérky Moniky Le Fay, nebo v rámci Fascinace – Exprmntl.cz. 
V mezinárodní premiéře bude uvedeno několik filmů, například švýcarský dokumentární snímek Kronika zapomenuté smrti (r. Pierre Morath).
 
 
 
HOSTÉ FESTIVALU
DRŽITEL NOBELOVY CENY GAO XINGJIAN
Hostem Inspiračního fóra, setkání deseti vybraných režisérů z celého světa a významných osobností mimo filmovou komunitu, bude čínský spisovatel Gao Xingjian. Svůj nejslavnější román Hora Duše vytvořil v úbočí Himaláje a především za něj obdržel v roce 2000 Nobelovu cenu za literaturu. Dotisk románu obohacený o nedávno objevené fotografie z putování po Číně a další jeho dílo Bible osamělého člověka vydává nakladatelství Academia. Gao Xingjian se v Jihlavě zúčastní otevřené přednášky a diskuse v rámci Inspiračního fóra, dále bude mít autorské čtení a uvede své experimentální filmy, které nazývá filmovými básněmi.
 
TARIQ ALI – PÁKISTÁNSKÝ HLAS SVOBODY
Tariq Ali napsal sedm románů a přes dvacet knih věnovaných světové historii. Pro své postoje proti pákistánské vojenské diktatuře byl v mládí nucen opustit vlast. Studoval v Oxfordu, dodnes žije v Londýně, je editorem New Left Review a přispívá například do The Guardian. Aliho interview s Johnem Lennonem bylo inspirací pro Lenonův song Power to the People a osobnost Tariqa Aliho se údajně stala podnětem také pro další ikonu světové hudby – odráží se v písni kapely Rolling Stones Street Fighting Man. Tariq Ali bude jedním z lektorů Inspiračního fóra, platformy pro objevování nových témat dokumentárních filmů.
 
MASTER CLASS DÁNSKÉHO DOKUMENTARISTY MADSE BRÜGGERA
Institut dokumentárního filmu a MFDF Ji.hlava uvedou Master Class originálního dánského autora Madse Brüggera, které předchází projekce jeho festivalového hitu The Ambassador. Brüggerova Master Class bude v Jihlavě jedním z vrcholů otevřeného programu workshopu Ex Oriente Film. Mluvit se chystá především o novém dokumentárním stylu, který pojmenoval „performativní žurnalismus“. Vyzbrojen šikem skrytých kamer maluje absurdní a nesmlouvavou karikaturu, jejímž výsledkem je směs performance art, investigativní žurnalistiky, situačního humoru, šokujících odhalení a především tragikomického obrazu světa.
 
JERO YUN
Světovou premiéru filmu o putování podél hranic Severní Koreje a mrazivém poznávání tamních obyvatel Hledáme Korejce ze severu přijede osobně uvést jeho režisér Jero Yun. Jero Yun se narodil v jihokorejském Pusanu v roce 1980. Po střední škole designu začal studovat klasické umění na vysoké umělecké škole. V roce 1999 mu cesta do Itálie otevřela oči a Jero Yun poznal svět, který mu byl dosud skryt. Existence „cizího“ jej fascinovala. Začal se zajímat o video a experimentální filmy a v roce 2005 nastoupil ke studiu v ENSAD v Paříži (Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs de Paris) do oboru video/foto, kde na něj měli vliv především Henri Foucault and Alain Moreau. V roce 2008 se stal rezidentem prestižní francouzské umělecké školy Le Fresnoy. V roce 2011 vyhrál Velkou cenu na 9. MFF krátkých filmů Asiana v Jižní Koreji za svůj dokumentární snímek Promesse (Promise).
 
LAURENS DRILLICH
Laurens Drillich je ředitel mediální skupiny Endemol Nederland Media Group, největší produkční společnosti v Nizozemsku a tvůrce celosvětově rozšířených show jako Big Brother a 1 proti 100. Sedmačtyřicetiletý Drillich drží mnohé vysoce postavené pozice v mezinárodním mediálním průmyslu, a to jednak na manažerské úrovni, jednak jako vedoucí kreativních skupin. V roce 2007 byl Drillich jako předseda nizozemské veřejnoprávní stanice BNN úzce spojen s Big Donor Show (Velká dárcovská show), kontroverzní televizní reality show, v níž umírající žena vybírá z nemocných kandidátů příjemce své ledviny. Tento formát ohromil celý svět a vzbudil vzrušené diskuze jak o etických principech dárcovství, tak o samotném systému, kdy noví pacienti čekající na transplantaci orgánu procházejí ponižujícím konkurzem. Posuzuje se mimo jiné jejich stáří, naděje na uzdravení, jejich návyky a životní styl. Laurens Drillich přijede osobně představit tvorbu společnosti Endemol, která patří mezi nejvýznamnější společnosti na světě věnující se televizním formátům Reality tv, které MFDF Ji.hlava mapuje v pravidelné sekci již třetím rokem.
 
RAY SANDEEP
Dokumenty indického režiséra Raye Sandeepa se promítaly ve Spojených státech i Indonésii, ve Velké Británii i Iráku. Díky produkování svých filmů se dostal na taková rozličná místa, jakými jsou například poušť Kalahari či pralesy na ostrově Borneo, ale také do domova mnoha rodin po celém světě. Spolupracuje s nadanými animátory, hudebníky i filmaři, ale často si vlastní filmy točí i stříhá sám. V USA vystudoval filmovou školu a antropologii, později i jihoasijská studia, nyní pokračuje v doktorském studiu historie na univerzitě v Singapuru. V Ji.hlavě jako host letošního festivalu uvede v soutěžní sekci Opus Bonum v evropské premiúře svůj poslední dokumentární film Ozvěny starých pokojů, kdy se v rozjitřeném rozpoložení rodinné oslavy propadá do studentských let nadějného a ambiciózního komunistického básníka Sarthaka. V Ozvěnách starých pokojů rezonuje revoluční étos, umělecké elitářství i neschopnost vlastního obstarávání.
 
ANDREY GRYAZEV
Andrey Gryazev se narodil roku 1982 v Moskvě. Jako profesionální sportovec – krasobruslař se účastnil světových a evropských šampionátů. Vystudoval divadelní režii na Ruské státní univerzitě fyzické kultury a pracoval jako tanečník baletu v Divadle miniatur na ledu Igora Bobrina. Následně vystudoval První národní školu televizní tvorby, obor střihová skladba dokončil v roce 2006. 
Pracoval jako kameraman a střihač pro Jurije Ljubimova a Divadlo na Tagance. Absolvoval workshop Andreje Gerasimova a Andreje Dobrovolského pro scénáristy a filmové režiséry. Na jihlavském festivalu uvede svůj snímek Zítra, uvedený s velkým ohlasem na letošním Berlinale, v němž sleduje extrémní akce výtvarné skupiny Vojna, která vyhlásila válku putinovskému Rusku a byla hostem loňského prvního ročníku jihlavského Inspiračního fóra. Režisér uvnitř umělecké skupiny v deníkových záznamech sleduje pouliční akce a radikální, neutuchající odboj vůči hodnotám současné putinokracie, který vede až k zatčení a soudnímu procesu s členy guerillové jednotky.
 
CENY JI.HLAVY
V rámci MFDF Ji.hlava 2012 budou udělena následující ocenění:
- Cena za přínos světové kinematografii 2012
- Cena pro nejlepší světový dokumentární film 2012 (soutěž Opus Bonum)
- Cena pro nejlepší dokumentární film střední a východniÅL Evropy 2012 (soutěž Mezi moři)
- Cena pro nejlepší český dokumentární film 2012 (soutěž Česká radost)
- Cena pro nejlepší experimentální dokumentární film 2012 (soutěž Fascinace)
- Cena diváků 2012
- Cena Respektu pro nejlepší televizní a video reportáž 2012
 
DOPROVODNÝ PROGRAM
DIVADLO
Součástí festivalu bude letos poprvé Sekce dokumentární divadla. Divákům se během dvou festivalových dnů představí v Divadle otevřených dveří DIOD tři různorodé přístupy k dokumentárnímu divadlu. To s sebou přináší práci s autentickými a původními materiály jako jsou nedramatické texty (vědecké, společenské, mediální a jiné dokumenty nebo autentické rozhovory či výpovědi), bourá konvenční vztah herec – divák, angažují se neherci. Zkoumá hranice samotného divadelního média a využití jeho prvků při autentickém sdělování zvoleného tématu živou formou tvůrčí práce.
V dalším doprovodném divadelním programu se již tradičně objeví divadlo Vosto5 a nově také Radio Ivo. Po loňském nultém ročníku se na MFDF letos díky spolupráci s Českým rozhlasem objeví také první ročník přehlídky tuzemských i zahraničních rozhlasových dokumentů. Proběhne ve dnech 25. – 27. října 2012 v sále Edison kina Dukla. V průběhu tří dnů v poslechové přehlídce zazní celkem 4 cykly dokumentárních pořadů, jejichž autory jsou Adam Drda, Kari Hesthamar, Amanda Glans, Torgerdur E. Sigurdardóttir, Jens Jarisch a ukázky z mnoha dalších.
HUDBA
Hudbě budou věnovány čtyři večery od středy 24. října do soboty 27. října v jihlavském Soul Music Clubu v Dělnickém domě, vždy od 21:30. Ve středu vystoupí pražský funkový DJ Ultrafino, česko-finsko-nizozemské trio The Spermbankers a třebíčští FruFru, ve čtvrtek zahraje jihlavská legenda Apple Spokesman a Please The Trees z Tábora v čele se zpěvákem Václavem Havelkou, v pátek se představí domácí Radimova kapela Karel a rockově bluesové seskupení Smutný Karel z Jindřichova Hradce, v sobotu hudební program uzavře mantracoreové zjevení z Litvy Alaverdi a nevšední písničkář Bonus alias Martin Hůla. Mimo to se na hudebním programu MFDF bude spolupodílet i Český rozhlas, který v rámci koncertu přidruženého k prvnímu ročníku přehlídky rozhlasových dokumentů nabídne v pátek 26. října od 20 hodin ve Festivalovém stanu vystoupení výrazné české skladatelky a zpěvačky Vladivojny La Chia a Djs Radia Wave. Taktéž ve stanu se v noci ze čtvrtka na pátek předvede DJské duo Disjockejové alias DJ Martin (Petr Marek/MIDI LIDI) a DJ Mirka (Johana Švarcová/Kazety).
AUTORSKÁ ČTENÍ
Ze svého nejslavnějšího románu Hora duše bude číst čiÅLnský nositel Nobelovy ceny Gao Xingjian. Po křtu českého vydání knihy Poledne, ve které píše o protestu na Rudém náměstí v srpnu 1968 proti sovětské invazi do Československa a naÅLsledných represáliích, bude z této knihy číst její autorka Natalia Gorbaněvská. Autorské čtení bude mít také dvojice Michal Ajvaz a Ivan Havel a dále v komponovaném programu cestovatel a etnograf Miroslav Stingl, jehož čtení z knihy Sex v pěti dílech světa bude proloženo krátkými projekcemi.
LABORATORIUM
Laboratorium je prostorem pro obrazové i zvukové otisky skutečného, které se letos rozléhají výstavním prostorem Galerie Půda. V instalacích se promítají experimenty s viděním a díváním se, studie hvězd, moře, světla a barev, zvuková instalace mediálního šumu, bortící se perspektivy, převrácené obrazy krajin. V abstraktních filmových experimentech z 60. a 70. let se představí porotce Fascinací Petr Skala. Další instalace uvedou Gerco de Ruijter, Maia Cybelle Carpenter, John Price, Virginia Hilyard, Kerry Laitala, Naoko Tasaka, Deborah Stratman a Hana Železná. Laboratorium, které nabízí vizuální, zvuková i audiovizuální díla, jež si nevšedně pohrávají s dokumentárním materiálem, archivními snímky, dokumentací současnosti i minulosti, je off-screen programem sekce pro experimentální dokumenty Fascinace. Podrobnosti k jednotlivým projektům jsou uvedeny v oddílu Nesoutěžní sekce pod sekcí Fascinace – Laboratorium.
 
---------------------------------------------------------------------------------
Detailní program, seznamy soutěžních filmů a vše další najdete zde.
16. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava
23. - 28. října 2012
www.dokument-festival.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.