Share |

Je kultura na sídlišti okrajové téma?

Premiéra dokumentu Periferní snění o kultuře na sídlišti Černý Most.
Zleva: Hedvika Hlavackova a Alena Stibralova
foto: pořadatel akce

Je kultura na sídlišti okrajové téma?
Premiéra dokumentu Periferní snění o kultuře na sídlišti Černý Most

 
Přestupní stanice mezi pracovními dny - i tak je možné vnímat život na sídlištích. Po čem touží lidé z pražské periferie? Dá se nastartovat kulturní život díky vůli politiků? Odpovědi hledá časosběrný dokumentární film Periferní snění režisérky Hedviky Hlaváčkové, který mapuje dění na Černém Mostě.
 
Tvůrci chtějí pojmenovat vztah obyvatel k místu, v němž žijí.„Sledujeme rozvoj komunitního života i to, jak se obyvatelé postaví ke kulturním akcím, které se na sídlišti snaží rozjet organizace Praha 14 kulturní.“ říká producentka filmu Alena Stibralová, čerstvá absolventka oboru produkce na FAMU. Protagonisty filmu jsou místní starosta Radek Vondra, organizátor festivalu Stop zevling Vojtěch Havlovec a ředitel Praha 14 kulturní David Kašpar. Ve filmu se objeví i řada obyvatel Černého Mostu.
 
Premiéra krátkometrážní, půlhodinové, verze snímku Periferní snění proběhne ve čtvrtek 24. října od 19:00 v Plechárně v Bryksově ulici. Po projekci filmu proběhne diskuze s tvůrci a hlavními protagonisty filmu.
 
Ještě do konce roku 2013 chtějí tvůrci stihnout několik dalších uvedení filmu na Černém Mostě či v jiných okrajových částech Prahy, dokument bude také k vidění na festivalu Famufest. Hlavní část projekcí začne v roce 2014, kdy tvůrci plánují venkovní i vnitřní projekce po celé Praze, ale i v dalších městech. Nedílnou součástí projekcí Periferního snění budou diskuze s místními politiky, aktivisty i občany.„Rádi bychom naším filmem rozvířili diskusi na téma důležitosti rozvoje lokální kultury i v jiných částech Prahy a České republiky,“ uzavírá Alena Stibralová.
 
Štáb však bude i v příštím roce pokračovat v natáčení. Celovečerní verzi dokumentu chtějí filmaři uvést v roce 2015.
 
-------
 
Premiéra dokumentu Periferní snění (24 minut)
24. října od 19 hodin
Plechárna, Bryksova 1002, Praha 14
Vstup volný
 
www.perifernisneni.cz
www.facebook.com/perifernisneni
https://www.facebook.com/events/588281211230302/?fref=ts


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.