Share |

Jak vybrat svatebního fotografa?

Matěj Třasák

Pokud právě plánujete svatbu, pravděpodobně jste už stokrát slyšeli, že jakmile je po obřadu, dort je snědený a veselí je také za námi, zůstanou vám z onoho šťastného dne jen fotky. Co naplat, je to tak, a právě proto je velmi důležité najít toho správného fotografa, který využije jedinečné příležitosti naplno. Může to být pořádně vyčerpávající hledání – jen na webu firmy.cz dostanete na heslo „svatební fotograf“ přes 350 výsledků a skutečný počet bude pravděpodobně mnohem vyšší… A to jste si mysleli, že najít tu pravou druhou polovičku bylo na tom všem to nejtěžší!

Jak už to tak bývá ve všem, i výběr fotografa by měl být výsledkem správné kombinace citu a praktického myšlení. Přečtěte si pát tipů, která vám s tím mohou pomoci.
 

  1. Těšili byste se na něj?

Můžete si najmout svatebního fotografa s nejhezčími fotkami na světě, ale pokud se v jeho přítomnosti necítíte naprosto uvolněně, může to celé dopadnout příšerně. Se všemi kandidáty se tedy potřebujete potkat a v klidu si s nimi popovídat. Při finálním výběru, až budete zvažovat všechny důležité faktory, dejte velkou váhu právě tomu, zda byste na tohoto konkrétního člověka těšili jako na svatebního hosta.
 

  1. Líbí se vám jeho styl?

Stylů je celá řada a vy byste určitě měli vědět, zda vás láká reportážní či dokumentární pojetí, nebo spíše umělecké – a zda v moderním, nebo tradičním smyslu. Pokud nemáte se svojí drahou polovičkou shodný svůj osobní styl, je důležité se shodnout právě na chtěném stylu výsledných fotek, protože budou pak reflektovat vás oba.
 

  1. Ukázal vám kompletní svatební alba?
    Pamatujte, nenajímáte si fotografa na tři, čtyři krásné fotky, ale na celé krásné album! Dobrý fotograf ví, že jej reprezentuje konzistentnost jeho práce a tak vám sám prohlédnutí celých alb nabídne. Mají všechny fotky v něm něco společného, určitý rukopis, náladu? To hledáte!
     
  2. Cítíte důvěru v jeho intuici?
    Tohle hodně souvisí s body 1 a 2, je to opět pocitová záležitost. „K tomu pravému fotografovi pro vaši svatbu byste měli cítit důvěru v to, že bude vědět co dělá, aniž byste do toho museli zasahovat. Chtějte vědět, jakým způsobem vás bude při focení instruovat a jak bude probíhat vaše komunikace, ptejte se na to, jaké situace bude považovat za ty nejvíce fotogenické,“ radí Michael Jurák, profesionální fotograf a lektor Nikon školy. S tím souhlasí také svatební fotograf Matěj Třasák, který doplňuje: „Svatební fototografie je podle mne obor, do kterého musí fotograf vnést srdce. Proto je dobré se při výběru fotografa nezaměřovat jen na portflio, ale také na jeho osobu. Jestliže fotograf vyznává stejné hodnoty jako vy, potom budete s fotografiemi vždy spokojeni.“

 

  1. Doporučili byste ho přátelům?
    Možná si říkáte co je to za hloupou otázku, vždyť jej teprve vybíráte. Není to ale o tom, zda byste už o něm mohli ve fázi výběru prohlásit, že je zaručeně skvělý. Spíše se zkuste zamyslet nad tím, jestli byste svým blízkým řekli: máme z něj zatím opravdu dobrý pocit, určitě stojí za to se s ním potkat a probrat vaše představy. Pokud pochybujete, že byste o něm řekli přátelům tohle, je rozhodně na místě potkat se s někým dalším.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.