Share |

Jak se nalíčit na podzim? Zkuste lesní plody a pavoučí nohy

foto autorka

 
Ještě chvíli by podle kalendáře mělo být léto (a venku to tak dokonce i vypadá…), ale podzimní trendy už nezadržitelně klepou na dveře. Oproti letním hrátkám s barvami je podzim již tradičně tlumenější, ale zato mnohem rafinovanější. Všechny letošní podzimní trendy mají několik společných specifik: 
1. Vždy je kladem důraz pouze na jeden prvek – letos jsou to výhradně oči nebo rty. Nic nového, řeknete si, ale tentokrát je toto pravidlo pojato zvlášť výrazně.
2. Tváře zůstávají v pozadí, vystačíte si tak s lehkým dotykem světlé tvářenky.
3. Počítá se se světlou (někdy velmi světlou) pletí, proto nezoufejte, že jste se při letošním neletním počasí nestihly opálit.
4. V kurzu jsou převážně matné rty (nebo přirozeně lehce lesklé rty jako po použití balzámu, rozhodně bez třpytek) – že by se tedy Češky konečně inspirovaly Francouzkami a hromadně daly přednost rtěnkám před lesky?
Co bychom si tedy dle letošních trendů měly v následujících měsících malovat na obličej?
Hvězdný prach
Podzimní make-up uvalil tabu na veškerý třpyt na rtech a tvářích – to se však v žádném případě netýká očí! Na nich se můžete vyřádit s metalickými stíny všech barev, z nichž vedou antracitová, šedá, zemité odstíny hnědé od okrové po velmi tmavou a také sytě fialová. Můžete si s nimi pohrát na celém víčku (super in je metalické kouřové líčení) nebo jen u linie řas ve vnějším koutku, či pouze rozzářit pohled prostým nanesením malého množství světlého třpytivého stínu do vnitřního koutku oka. K výrazným metalickým očím si vystačíte s matnou tělovou rtěnkou nebo obyčejným jelením lojem. Inspirovat se můžete např. přehlídkami Chanel, Dsquared2, Fendi nebo Roberto Cavalli. Pozor: tento trend lehce diskriminuje starší dámy, třpytky (mršky) mají tendenci zalézat do vrásek, a tím je zvýrazňovat.
Čím se nalíčit: V září by měly do parfumerií dorazit nové stíny Chanel Illusion d’Ombre, které stačí jednoduše nanést prstem nebo s pomocí štětečku aplikovat jako třpytivou linku. Krásné (a cenově dostupnější) odstíny nabízí také např. značka Artdeco.
Lesní plody
Oblíbily jste si v létě zářivě růžovou nebo oranžovou rtěnku? Zklamu vás – na podzim se jí zbavte (ale ne doslova – příští léto se určitě bude zase hodit). Podzim přitvrdil a zaměřil se na rty v tmavších (hodilo by se napsat sofistikovanějších, ale to divné slovo nemám ráda) barvách – rudé, borůvkové, ostružinové či v barvě burgundského. Na molech (např. Gucci, Giles, House of Holland, Diane von Fürstenberg) se objevovala převážně matná varianta, ale pro plnější efekt není na škodu přidat kapku čirého lesku nebo balzámu do středu dolního rtu. Takto výrazné rty ovšem vyžadují perfektní a spíše bledou pleť a už jen nepatrně zvýrazněné oči. Spíše uškodit by tento trend mohl majitelkám úzkých rtů – výrazná tmavá barva by jim mohla propůjčit přísný výraz upjaté staré panny…
Čím se nalíčit: Výborná je kolekce „fixů“ na rty Lipfinity Lasting Lip Tint od Max Factor. Mají hezké odstíny, dobře drží a nepotřebujete ani konturku. Někomu můžou tahle malovátka lehce vysušovat rty, ale v takovém případě stačí pusu lehce přetřít balzámem. Dobrou matnou rudou má MAC - odstíny Russian Red nebo Lady Danger. Komu nevadí sáhnout hlouběji do kapsy, může zainvestovat do novinky od Chanel – Rouge Allure Velvet, která je nejen krásně matná, ale o rty také pečuje a je k dostání v šesti odstínech. Pokud preferujete spíše krémovější textury, je tu novinka pro změnu od Max Factor. Colour Elixir Lipstick má o rty pečovat, takže pak budou vypadat plnější. K dostání je v 18 odstínech, vyzkoušejte třeba Ruby Tuesday.
Deskriptivní geometrie
Na podzim budeme hromadně rýsovat, protože černé oční linky ve všech podobách slaví velký návrat, a je jen na vás, jestli jako pomůcku použijete tekutou, gelovou nebo klasickou linku v tužce. Je úplně jedno, jestli linkou orámujete celé oko nebo se zaměříte jen na horní víčko. Také (ne)protahování linky je čistě věcí volby. Jediným pravidlem je, že linka musí být výrazná a černá, ale už je na osobních preferencích každé z vás, jestli fandíte spíše stylu Brigitte Bardot nebo Twiggy. Do linek se zamilovali i návrháři (např. Stella McCartney, Louis Vuitton, Emilio Pucci, Bottega Veneta) – téměř na všech přehlídkách nebo podzimních reklamních kampaních se linky objevily. Co k nim? Výrazně orámované oči umírněte růžovou tvářenkou a nenápadnými matnými rty. Pokud linky omezíte na horní víčko, snesou i výraznější rtěnku.
Čím se nalíčit: Výborné a překvapivě super levné gelové (a voděodolné!) linky nabízí značka Essence, a to nejen v černé, ale třeba i v hnědé nebo fialové barvě. Za pár desetikorun navíc od stejné značky seženete i štěteček k jejich aplikaci. Linka je opravdu „držák“ – neobtiskne se na víčko, nestírá se a vydrží na místě celý den. Na její odlíčení ale musíte použít speciální přípravek na odstranění voděodolného make-upu. Z klasických tužek na oči nedám dopustit na voděodolné verze od značek Make Up For Ever a Artdeco.
Pavoučí nohy
Letos můžete někam hluboko založit i hřebínek, kartáček, špendlík nebo cokoli jiného, čím si oddělujete nalíčené řasy. Nosí se totiž vyložené slepeniny – na horním i dolním víčku. Řasenka se nanáší v mnoha vrstvách, a to tak, aby výsledek připomínal chlupaté muší nebo pavoučí končetiny. Se slepenými řasami si nedělali starosti např. na přehlídkách Gucci, Lanvin nebo Gianfranco Ferré. Tento typ líčení má za následek výrazné zvětšení očí, kterému ještě pomůžete aplikací bílé tužky do vnitřní hrany dolního víčka či použitím kleštiček na řasy. Ve spojení s nahými nebo jen lehce narůžovělými rty dosáhnete omlazujícího efektu, ale nemusíte se bát ani výrazných rtěnek ve stylu femme fatale.
Čím se nalíčit: Skoro se mi chce napsat „čím nekvalitnější řasenka, tím lépe“… Stačí v podstatě jakákoli řasenka – a čím více vrstev, tím lepší efekt. Jen bych se vyhnula voděodolným verzím, měly byste problém s odlíčením takového nánosu. Mně se na zaručené slepení nejlépe osvědčil Rimmel. Důležité je nechat vrstvy mezi jednotlivými aplikacemi zcela zaschnout. 
text: Michaela Stabrynová

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.