Share |

Gojira byl skvělý tvor

foto Romana Kovácsová

Příjemná červnová středa byla pro fanoušky francouzské kapely Gojira velkým svátkem. V ČR už byli jako festivalový host, ale v klubu poprvé - a hned ho vyprodali.
 
LMB byl narván zábavnou směskou lidí - hipsteři, vesničtí metalisti, mládež neurčitého vzezření, rockeři a jejich zmatené holky. Fans byli oddaní a trpělivě na Joea Duplantiera a spol. čekali, byť se začalo později a v plánovaných devět se ještě ozývalo otravné technikovo bouchání do bubnů.
Pečlivé nazvučení ale mělo svůj význam - kapele to pak hrálo skvěle a povedlo se jí srůst do jediného organismu plného neuvěřitelné energie. Na kulatém pódiu Lucerna Music Baru tak nebylo několik jednotlivců, ale nový zářivý tvor. 
Gojira hraje metal, ale odlišuje se od toho, co je zvykem - nesází tolik na žánrová klišé, občas si hraje s "nemetalovými" prvky, občas se blíží i gothic rocku či dalším odnožím, nebojí se instrumentálek. Není divu, že oslovila i nemetalové publikum, píšou o ni na pitchforcích, na metalinjection dali poslednímu albu 9,5 z 10 a že ji nominovali na Grammy. Doporučený poslech: například The Shooting Star, ať v živé verzi, nebo jako video s klipem.
 
Bere hudbu dostatečně vážně, ale nepůsobí nějak staticky nebo akademicky - především je to, žánr nežánr, nadupaná rocková parta s citem pro silné melodie a naléhavost;  do některých písniček narve všechnu melancholii světa, do jiných zas všechnu frustraci. Byla to paráda a publikum reagovalo s úžasným nadšením.  Z akce tak byl opravdu fajn zážitek - energie se přelévala z pódia do lidí a zpět, sdílení radosti z muziky fungovalo na 100%. Gojira jsou talentovaní a sympatičtí mistří emocí, byla radost být u toho.
 
 
www.facebook.com/GojiraMusic/
www.facebook.com/events/206094959867645/
GOJIRA, Praha, Lucerna Music Bar, 7.6. 2017

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.