Share |

Goethe-Institut představí Lepší život

Goethe-Institut představí lepší život a další německé literární počiny roku.
30|11|2015. V pondělí 7. prosince představí pražský Goethe-Institut v pořadu Rück:Blick výrazného spisovatele Ulricha Peltzera a jeho nový román Das bessere Leben (Lepší život). Kniha o zmařených politických utopiích, o světě, kde se z bývalých revolucionářů stali manažeři, patřila letos v Německu k nejdiskutovanějším literárním počinům a byla také horkým favoritem na Německou knižní cenu. V  pořadu promluví také literární kritička Ina Hartwig, a to o hlavních událostech roku v německé literatuře. 
Nová Peltzerova kniha je metafyzickým thrillerem o 21. století a i přízracích minulosti. Román zachycuje příběh Jochena Brockmanna, úspěšného manažera, který ale uvízne v hroutícím se systému. Autor naráží na to, že ten, kdo prožil mládí ve 20. století, snil o jiné společnosti, než o té, v jaké žijeme dnes.
Dlouho očekávaný román Das bessere Leben (Lepší život) je sondou do nitra naší zdánlivě nesrozumitelné současnosti, do globalizovaného světa řízeného ekonomickými pravidly a kapitalistickou morálkou. Z bývalých revolucionářů, protagonistů románu, se stali manažeři, aktéři ekonomického světa. Účastní se globálních obchodů mezi Milánem, Jižní Amerikou a Čínou, jejich transakce jsou pochybné. Zradili vše, v co dříve věřili?
„Máme svobodu volby, přinejmenším si to myslíme, neměli bychom se však domnívat, že jsme v našich rozhodnutích zcela svobodní, a to ani v ideálním případě“, říká spisovatel Ulrich Peltzer. 
Ulrich Peltzer (nar. 1956) studoval filozofii a psychologii v Berlíně, kde také  žije. Je autorem několika románů a novely Bryant Park (2002), r. 2007 vydal román Teil der Lösung (2007, Součástí řešení), který jej zařadil mezi nejvýznamnější německé autory současnosti. Za svou tvorbu obdržel řadu literárních ocenění, mimo jiné Cenu SWR-Bestenliste, Berlínskou literární cenu, Cenu Heinricha Bölla a Cenu Marieluise Fleißerové za celoživotní tvorbu.
Ina Hartwig je držitelkou  Ceny Alfreda Kerra za literární kritiku, píše m.j. pro noviny Die Zeit a Süddeutsche Zeitung, vystupuje v televizních diskuzních pořadech o literatuře.
Co? Rück:blick 2015. Přednáška a autorské čtení
Kdy? 07|12|2015, 19:00 hod.
Kde? Goethe-Institut ČR, Masarykovo nábřeží 32, Praha 1
Více viz www.goethe.de/praha 
 
V němčině, bude simultánně tlumočeno. Při pořadu možno zakoupit romány Das bessere Leben a Teil der Lösung.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.