Share |

Hlučně, zběsile a krátce s Health

Ve čtvrtek 8. 9. dělali v MeetFactory slušný bordel američtí Health
Fotoreport: Hlučně, zběsile a krátce s Health
Health, foto: Lukáš Kadeřábek

 
Staří známí noiseoví specialisté Health si 8. 9. vzali do parády smíchovskou MeetFactory a jak to v jejich případě bývá zvykem, moc se s tím nemazali a pořádně dali zabrat všem v tu chvíli přítomným ušním bubínkům.
Ne že by bylo zrovna narváno, nicméně ti, kteří dorazili, si to rozhodně hodlali náležitě užít. Intenzita koncertu k tomu ostatně sama vybízela. Jen škoda, že jak to bylo intenzivní, tak to bylo taky krátké....
Lukáš Kadeřábek
A co na to kolega Pokorný?
Health dostáli své divoké pověsti. Žádné velké zdravice, k publiku se chovali odměřeně, prostoje mezi písněmi byly minimální. Setlist čítal relativně málo položek a byl lehce předvídatelný, přesto zřejmě nikdo ve čtvrtek 8. září nedocházel z MeetFactory nespokojen.
Pokud byl návštěvník studiových desek znalý, pravděpodobně vždy alespoň rámcově tušil, co po každém tónu mělo přijít. Zajímavé je spíše, jak úseční Health naživo dokáží být. Žádné rozmělňování melodií do dlouhých improvizací. Dle hesla „kuj železo, dokud je žhavé“, udržovali obecenstvo v konstantním varu. I za cenu, že skladbu, která měla potenciál znít dvojnásobně dlouhou dobu, raději znenadání utnuli.
Diváci nejhlasitěji reagovali na osvědčené hity – Die Slow, USA Boys a nedávno oficiálně vydanou předělávku předělávky Goth Star od Pictureplane (originál nazvaný Seven Wonders mají na svědomí Fleetwood Mac). Největší kotel se naopak pravidelně utvářel během songů z první desky. Došlo i k lehkým zraněním, ale naražená žebra, zkrvavené obličeje a dočasná hluchota ke koncertům Health neodmyslitelně patří. 
Zamrzí malá návštěvnost, o to víc, že kapel v takto vrcholné formě k nám jezdí naprosté minimum. A bohužel s tímto přístupem jich ani nikdy víc nebude. Ale to už je jiný příběh. 
Tomáš Pokorný

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.