Share |

Elektronický čaroděj Siriusmo na Echoes představí nové album

Hlavní hvězdou dubnového dějství festivalu Echoes na Flédě bude svérázný elektronický tvůrce a producent Siriusmo. Německý multižánrový hudebník vystoupí v Brně 20. dubna po téměř tříleté koncertní odmlce. Na své jediné české zastávce během turné k nově vydané desce Cosmic představí skladby kombinující synth-popový zvuk analogových kláves s tepající techno a disco rytmikou. Siriusmovu show dokreslí vizuály slovutného grafického studia Pfadfinderei. Support si vezme na starost mág modulárních syntezátorů HRTL z kolektivu Bastl Instruments.
 
Excentrický berlínský producent Siriusmo se po téměř tříleté pauze vrací na koncertní scénu. V nedávných letech stále vzácněji naživo vystupující umělec absolvoval poslední větší koncertní turné v roce 2015. Tehdy spojil síly s přáteli Modeselektor, kolegy z věhlasného vydavatelství Monkeytown Records, a pro tuto příležitost společně utvořili projekt Siriusmodeselektor. S ním objeli většinu velkých evropských akcí včetně Glastonbury, Sónar nebo Melt! festivalu. Od té doby však Siriusmo zmizel z hudebního světa a kromě rodiny se věnoval zejména svým dalším zájmům. Těmi jsou především malování, ilustrace a graffiti. „Dostat Siriusma zpátky na pódia, a hlavně k nám do Brna, je velká vzácnost. Perfektně naplňuje to, co charakterizuje festival Echoes, a sice spojení experimentální elektronické hudby s fascinující vizuální tvorbou,“ vysvětlila dramaturgyně klubu Fléda Marie Butula Cichá. Siriusmovo jediné české vystoupení doplní unikátní vizuály od Pfadfinderei, kteří prosluli projekcemi pro zmíněné Modeselektor, Moderat ale i Paula Kalkbrennera.
 
Moritz Friedrich alias Siriusmo se po tvůrčí odmlce nejprve připomněl loni v létě singlem Where Was I?, který obsahoval tři skladby. Byl však především upoutávkou na aktuální dlouhohrající desku Comic. Siriusmo se s ní definitivně vrací do podmanivě potrhlého světa barevných hudebních koláží, psychedelických zvuků a freneticky úderných beatů. „Je to čtrnáct skladeb vytrhaných z knížky omalovánek, které čekají na to, až je sami naživo vybarvíte,“ popsal aktuální desku, na níž hostují umělci a hudební přátelé jako Mr. Oizo, Romano nebo Jan Driver. Siriusmo v pestré směsici žánrů koketuje s oblíbeným funkem či diskem. Jsou zde však slyšet také ozvěny post-klubové muziky.
 
S hudbou začínal Moritz Friedrich nedlouho po pádu Berlínské zdi, když s kamarády v devadesátých letech založil kapelu Sirius. Po tom, co tuto skupinu opustil, vytvořil přidáním slabiky „mo“ svůj sólový pseudonym Siriusmo. Pod jeho hlavičkou vydal na přelomu milénia své debutové EP Ne Me Quitte Pas (2000). Na to navázal řadou singlů, mixtapů a EP, kterých postupně vydal téměř dvě desítky. Často však také vytvářel úspěšné remixy známých hudebníků jako Simian Mobile Disco, Moderat, Scissor Sisters nebo Digitalism. Hudba Siriusma vycházela na různých vydavatelstvích včetně Grand Petrol Recordings nebo Boys Noize Records. Všechna svá tři dlouhohrající alba však vydal na již jmenovaném labelu Monkeytown Records. První z alb, nahrávka Mosaik (2011), je podle vlastních slov Siriusmovovou nejsrdcovější záležitostí. Na ni navázala úspěšná deska Enthusiast (2013) a čerstvě novinka Comic (2017).
 
Na hlavní stage vystoupí před Siriusmo Leoš Hort alias HRTL, jeden z našich nejvýraznějších hráčů na modulární syntezátory v zahraničí. HRTL nikdy nehraje to samé, jeho živá vystoupení jsou zároveň i nahrávkami a 100% improvizované. Proslulé jsou jeho domácí livestreamy. Svými kouzly ohromil například návštěvníky letošního Eurosonicu Noordleslag, kde vystoupil před Colinem Bendersem. Zahrál i na klenotu multimediálních festivalů Ars Electronica nebo na Amsterdam Dance Event. Stojí za vznikem kazetového vydavatelství Bükko Tapes, které vydává hudbu východoevropským bedroom producentům, a zároveň je stájovým jezdcem Bastl Instruments vyrábějící hand-made open-source hudební hardware. V lokální scéně se také aktivně angažuje pravidelnými workshopy, kde učí o modulární syntéze a jak se používají syntezátory v hudbě.
 
Festival elektronické hudby ECHOES pravidelně pořádá klub Fléda. Jeho cílem je představovat nejaktuálnější zahraniční projekty ale také nadějné talenty české elektronické scény. Dramaturgie akce dává prostor audiovizuálním performancím a experimentování s hranicemi analogové a digitální hudby.
 
Echoes: Siriusmo (DE) & HRTL, Fléda, 20. dubna, 21:00
Facebook událost
PŘEDPRODEJ + VSTUPNÉ:
350 Kč + poplatky sítě / 400 Kč
CAFÉ ELEVEN, Dominikánská 11, otevřeno 8-22h
INDIES, Poštovská 2
SMSTICKET.cz
GOOUT.cz
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.