Hořké čokolády mají pověst zdravějšího mlsání díky vysokému obsahu antioxidačních látek, které se přirozeně nacházejí v kakau. Spotřebitelský časopis dTest otestoval 19 hořkých čokolád z nejnižší cenové hladiny s cílem zjistit, jaká je jejich kvalita. Laboratorní zkoušky odhalily obsah mléčné bílkoviny i u těch výrobků, které ji na obalu vůbec nezmínily.
„Testovali jsme výrobky, pro které se v průzkumu vyjádřila velká část respondentů. Abychom srovnávali srovnatelné, věnovali jsme se segmentu nejlevnějších hořkých čokolád do 40 korun a hodnotili u nich obsah kakaa, kvalitu tuku, senzorické vlastnosti i správnost deklarace na obalu,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Nemilým překvapením byly nálezy mléčné bílkoviny ve všech testovaných produktech v nezanedbatelném množství od 1,1 do více než 2 gramů na kilogram – bez ohledu na to, zda o mléku padla na obalu zmínka, nebo ne.“
V hořké čokoládě spotřebitel mléko neočekává. Výskyt mléka nevadí jen alergikům citlivým na mléčnou bílkovinu, ale také lidem, kteří se rozhodli vyloučit živočišné produkty ze svého jídelníčku, tj. veganům. Časopis dTest proto ubíral body těm čokoládám, které neměly mléčnou složku uvedenou mezi surovinami na obale (mléko, máslo apod.), případně měly jen uvedeno, že „může obsahovat stopy mléka“. Bohužel neexistuje žádný předpis, který by oficiálně stanovil minimální množství alergenu, od kterého by se již nepovažoval za stopu, ale za regulérní složku potraviny. Nedeklarované mléko obsahovaly například čokolády Tesco Value Dark Chocolate, Penny/ Choco´la Hořká čokoláda, Ritter Sport Dark Chocolate, Karina Zartbitter Schokolade, Orion Hořká, Coop / Dolcezza a Excellent Baron Delica Dore.
„Dobrou zprávou pro milovníky čokolády je, že všechny testované vzorky splnily s rezervou legislativní požadavky na množství celkové kakaové sušiny. Nejnižší podíl kakaové sušiny byl přes 44 % u čokolády Figaro, většina testovaných se však pohybovala kolem 50 %. Nejkakaovější byl vítěz testu, a to čokoláda Excellent Baron Delica Dore se 74,7 % kakaové sušiny,“ komentuje zjištění Hana Hoffmannová.
Nezbytnou a drahou surovinou, která dělá čokoládu čokoládou, je kakaové máslo, toho musí být v hořké čokoládě minimálně 18 %. I tuto podmínku splnily všechny čokolády nad očekávání dobře. Nejméně kakaového másla bylo opět ve Figaru (26,5 %), nejvíce ho obsahovaly výrobky Alnatura (44,4 %), dmBio (43,7 %) a vítěz testu Excellent Baron (43 %).
Z pohledu cukru existují mezi hořkými čokoládami poměrně výrazné rozdíly. V testu byly zastoupeny jak čokolády se čtvrtinovým podílem (dmBio, Alnatura), tak i více než polovičním podílem (Figaro). Většina testovaných čokolád byla po chemické i senzorické stránce hodnocena dobře.
Jaká jsou základní doporučení pro výběr hořké čokolády? Při nákupu věnujte pozornost informacím na obalu. Některé čokolády mohou obsahovat arašídovou moučku, víc než jeden emulgátor nebo přidaný rostlinný tuk. Bývá nepsaným pravidlem, že čím více celkové kakaové sušiny (či kakaové sušiny, případně kakaové hmoty), tím vyšší je cena výrobku. Také většinou platí úměra, že čím je kakaa méně, tím více obsahuje cukru. Větší podíl kakaového másla způsobuje, že se čokoláda lépe rozplývá na jazyku.
Přehled testovaných čokolád a návod na jejich výběr najdete na webu https://www.dtest.cz/clanek-6071/test-levnych-horkych-cokolad-2017.
Kompletní výsledky testu přineslo zářijové vydání časopisu dTest.