Share |

DJ Markus Schulz: 0% šedi

foto archiv pořadatele

Markus Schulz  vydává nové album nazvané Prague a 12. 2. 2011 hraje v SaSaZu. Ptali jsme se, jaké je to být cizincem, dýdžejem a úspěšným byznysmenem.

 

Proslavila tě tvoje show Global DJ Broadcast. Jak si tuhle akci rozjížděl?

Vždycky jsem miloval rádio. Asi to není moc překvapivý – spousta lidí miluje rádio, ale já jsem vždycky toužil dostat se do zákulisí. Pouštět muziku, mluvit do mikrofónu, a tak. No a když jsem pak začal hrát jako DJ, tak jsem se k tomu přiblížil a pak se jednou nabídla příležitost a já jsem se jí hned chytil a nepustil! Show se začala vysílat v rádiu na frekvenci 93.1 Party FM v Miami a odtud se různě rozrůstala. Nejvyšší stupeň rozvoje je teď podle mě World Tour. Je to vždycky první show v měsíci, a jde o dvouhodinový set z klubu nebo z akce, kde jsem hrál. V roce 2010 jsme dělali hodně speciální vysílání z World Tour, který podle mě zaznamenalo opravdovej klubovej zvuk ze všech koutů světa. Tajemství úspěchu téhle show spočívá v tom, že vybíráme akce, jejichž zvuk posluchačům poskytuje jinej klubovej zážitek.

JEDEN NÁROD

Žiješ v USA, ale původem jsi Němec. Žil si na různých místech, takže máš spoustu zkušeností z různých prostředí. Jak moc se podle tebe liší Němci od Američanů a v čem?

Podle mě nejsou moc jiný. I když mi přijde, že jakmile se liší jazyk, bude ten rozdíl znatelnější... Mohl by sis celý dny všímat různých maličkých rozdílů, ale večer stejně zjistíš, že nejsou vlastně důležitý. Milovníci hudby jsou všichni jeden národ!:-)

Je to podle tebe výhoda, být cizinec v jiné zemi?

Abych ti tuhle otázku odpověděl, musel bych se podívat hodně zpátky, protože už se v Americe jako cizinec necítím hodně, hodně dlouho. Asi si trochu pamatuju, když jsem byl teenager, že to je takový pocit novosti, když jseš kluk z jiné země. Jinak mě nenapadají žádné konkrétní výhody nebo nevýhody.

Často hraješ v Anglii, třeba v legendárním Ministry of Sound. Co si myslíš o anglické klubové scéně a tamních clubberech?

Miluju to! V Ministry mám rezidentní noc The Gallery. Kdybych to tam nemiloval, tak bych tuhle party nedělal. Energie, kterou můžeš v těch prostorech vytvořit, je neuvěřitelná. V červnu jsem tam odehrál šestihodinovej set a byla to neskutečná noc.

KAŽDÝ TRACK MUSÍ BÝT PECKA

Máš i svůj vlastní label. Je v dnešní době těžké provozovat label? Má takový koncept v dnešní době vůbec ještě šanci na přežití?

Záleží na tom, co myslíš dnešní dobou. Jo, je to určitě těžší, než v roce 2004, kdy jsem rozjížděl Coldharbour. Všude je prostě mnohem víc hudby, takže si musíš být stoprocentně jistý, že každý track, který vyjde na tvým labelu, bude potom na parketu pecka. Mám štěstí v tom, že mi s provozem labelu pomáhají dva lidi, a všichni dohromady tak vytváříme dost neprostupný filtr, co se týče hudební kvality. Takže jo, je to pořád životaschopný.

Jak jseš spokojený se svým novým albem Do You Dream? Plánuješ vydání dalšího?

Já jsem s výsledkem osobně fakt spokojený. Ta hudba jako celek šla trošku hůř kategorizovat, což asi odradilo některý lidi, ale já osobně jsem s ním hodně spokojený. Jo určitě vydám další album, to je jasný. Ale zatím pracuju na spoustě jiných projektů. 

Náš server se jmenuje Proti šedi, a šeď pro nás znamená všechno fádní a obyčejné v každodenním životě. Chceme podporovat barevnou, kreativní a otevřenou stránku lidského bytí. Děláš ty sám něco proti šedi?

Tyjo, já jsem tak anti-šedý, že ani nevím, čím začít! Tak to řeknu jen tak zhruba, nikdy jsem nezaregistroval ani procento šedi na žádné z parties v žádném z klubů, ve kterých jsem hrál, takže podle mě mám v boji proti šedi určitě svoje místo!

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.