Share |

Das Filmfest nabízí příběhy nabitý víkend a přivítá i známé režiséry

foto: thimfilm

Festival německy mluvených filmu DAS FILMFEST nabízí v pražských kinech Lucerna a Atlas a brněnském kině Art až do neděle nabitý program překypující silnými, fiktivními i skutečnými příběhy. V sobotu na festival zavítá přední německý režisér Christian Petzold, který v kině Lucerna osobně uvede film Barbara. Psychologický snímek aspirující na Oscara zavede diváky do doby těsně před pádem Berlínské zdi. Vypjatá vnitřní krajina hlavní hrdinky, mladé lékařky, se v režijně precizně zpracovaném filmu prolíná s dramatickou společensko-politickou situací 80. let minulého století.

Druhým významným hostem sobotního večera bude rakouský režisér Peter Payer. Ten festivalovým divákům představí svou psychologickou road movie Na sklonku dne (Am Ende des Tages), jíž rakouská kritika označila za „fantastický filmový zážitek a geniální psychothriller“. Skvostně zahraný film odkrývající temnou minulost rozehrává drsné drama mezi dvěma muži a jednou nevinnou divačkou. Ve filmu exceluje Simon Schwarz, který je našemu publiku dobře znám z filmu Protektor. Snímek získal na Mezinárodním festivalu kriminálních filmů v Liège cenu diváků.

Na festivalové návštěvníky ale čekají během víkendu další aktuální, úspěšné a tematicky pestré hrané i dokumentární snímky německé, rakouské a švýcarské provenience. Hlavními pořadateli festivalu jsou Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví. Více informací a rezervace vstupenek na www.dasfilmfest.cz či www.facebook.com/dasfilmfest.

Vedle očekávaných filmů Christiana Petzolda a Petera Payera se během víkendu v Praze na plátnech kin Lucerna a Atlas vystřídá například film Bojovnice (Die Kämpferin), který nás zavádí do prostředí mladých neonacistů a líčí jej z ženské perspektivy, či film Kuma, který naopak nabízí neotřelý pohled na život turecké komunity v rakouské metropoli. O víkendu bude uveden i oceňovaný psychologický snímek Neviditelná (Die Unsichtbare), hudebně atraktivní film 180° - Tvůj svět je náhle vzhůru nohama (Wenn deine Welt plötzlich Kopf steht) či dojemný snímek dokazující, že láska kvete v každém věku Na prahu osmdesátky (Anfang 80). Kino Atlas pak nabízí i další snímky ze sekce Berlín ve filmu, které představují výkladní i odvrácenou stranu Berlína.

Na návštěvníky brněnské části festivalu čeká v kině Art úvodní festivalový snímek Co zbývá (Was bleibt) s Corinnou Harfouch v hlavní ženské roli či poetické drama TABU o vztahu mezi rakouským básníkem Georgem Traklem a jeho sestrou Grete. Nebude chybět ani nejúspěšnější švýcarský snímek loňského roku Otloukánek (Der Verdingbub) líčící syrový obraz chudého švýcarského venkova po druhé světové válce a také film 180° - Tvůj svět je náhle vzhůru nohama ze současného Curychu

Vstupenky na festivalové snímky jsou v prodeji na všechny projekce v ceně 90 Kč. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina je opatřena i anglickými titulky.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.