Share |

Dan Ťok prezidentem Americké obchodní komory v ČR

 Dan Ťok, generální ředitel Skanska a.s., byl na valném shromáždění dne 19. června 2014 zvolen členy představenstva prezidentem Americké obchodní komory v České republice (AmCham). Pan Ťok zastával pozici předsedy Platformy pro transparentní veřejné zakázky, která sdružuje asociace a vládní orgány s cílem zlepšit hospodářskou hodnotu veřejných zakázek v zemi. V předchozích třech letech zastával v AmCham pozici místopředsedy pro finance.
 
Usilujeme o to, aby Americká obchodní komora byla fórem, kde všechny důležité části naší společnosti, veřejné i soukromé, mohou diskutovat o důležitých ekonomických problémech, kterým čelí naše země, a především si vzájemně naslouchat," řekl pan Ťok. "Víme, že musíme být více konkurenceschopní, a věříme, že dobré vládnutí má být klíčovým faktorem v naší konkurenceschopnosti. Je zapotřebí stanovit, jak všechny nasměrovat ke shodnému cíli. Schopnost konstruktivně spolupracovat je dovednost, kterou musíme rozvinout, pokud chceme jako země být úspěšní.
 
Dan Ťok nahrazuje ve funkci Františka Dostálka, který souhlasil s tím, že povede skupinu předních podnikatelů a ekonomických odborníků. Spolupracovat bude s panem Zdeňkem Vilímkem ze společnosti Coca-Cola, který jako první místopředseda řídí plánování advocacy.
 
Naše konkurenceschopnost závisí na tom, jakým způsobem vytváříme hodnoty, po kterých jiné země touží natolik, že jsou ochotny zaplatit vysokou cenu," říká pan Dostálek. "Chceme k tomu přistoupit z jiné perspektivy, než je obvyklá vládní strategie, která pohlíží na hospodářství jako na jednotlivé části rozdělené dle ministerstev. Místo toho chceme přijít s jinými otázkami: Jak v zemi vytvořit průmyslovou výrobu s větší přidanou hodnotou? Jak zajistit, aby se Praha stala obchodním centrem střední Evropy a Brno technologickým centrem Evropy? Jak zajistit změnu v přístupu k vládním investicím – jak upustit od utrácení peněz v krátkodobém horizontu a soustředit se na poskytování stabilního a dlouhodobého ekonomického přínosu?
 
Důvod, díky kterému jsme byli hvězdami střední Evropy - talentovanost našich lidí – se nevytratil," říká pan Vilímek. "Ve skutečnosti je dnes pádnější, než tomu bylo v devadesátých letech. Problém je v tom, že naše ekonomické úspěchy jsou zastíněny tím, že nedokážeme vybudovat stejně moderní vládní systém. Řešení je stejné, jaké jsme použili ve strategii pro hospodářství: talentovaní motivovaní lidé, kteří jsou organizačně schopní. Musíme přestat čekat na spasitele a uvědomit si, že demokracie je závislá na součinnosti jednotlivců.”
 
 
Do výkonného výboru představenstva Americké obchodní komory v ČR byli spolu s Františkem Dostálkem zvoleni:

  • Zdeněk Vilímek ze společnosti Coca-Cola Central and Southern Europe jako první místopředseda;
  • Jan Brázda ze společnosti Constellation jako druhý místopředseda;
  • Michal Chour z hotelu Radisson Blu Alcron jako třetí místopředseda a
  • Michal Nebeský ze společnosti Citibank jako místopředseda pro finance.

 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.