Share |

Czech Grand Design 2011: výstava nominovaných prací právě začíná

foto logo CGD

Již po šesté budou vyhlášeny Ceny Akademie designu České republiky
Czech grand design. Slavnostní vyhlášení cen proběhne 10.března 2012 ve Stavovském divadle.

Vyhlášení cen předchází výstava nejširších nominací s názvem Ceny Czech Grand Design – Nominace 2011, která začíná v Národním technickém muzeu 25.ledna a bude zde k vidění až do 29.dubna. Zásadní novinkou je, že nominace budou představeny v plné šíři, tedy veřejnost zhlédne všechny nominované projekty, které získaly nejméně 2 hlasy Akademie.

Autory architektury výstavy jsou Hippos Design – Ondřej Tobola a Radim Babák, designéři roku 2009, kteří připravili originální řešení formou tribuny, kde budou divákům všechny projekty představeny demokratickým způsobem. Grafickou podobu výstavy měla na starosti Martina Černá ze studia Imagery.

Ceny může opět ovlivnit i široká veřejnost. Tentokrát ale ne pouze prostřednictvím internetového hlasování a prostřednictvím sms, ale výběr mohou diváci provést přímo ve výstavě v Národním technickém muzeu. Veřejnost bude volit mezi nominovanými z kategorií Designér roku, Grafický designér roku, Fotograf roku, Oděvní designér roku a Designér šperku roku. Systém volby je letos připraven jinak, než v minulých letech. Nebude se totiž hlasovat z předvýběru Akademie, ale přímo na výstavě v Národním technickém museu.

Hlasování bude probíhat přímo v rámci výstavy Ceny Czech Grand Design – Nominace 2011, a to od 25.ledna do 22.února. Návštěvník výstavy obdrží formulář a z celého výběru nominuje 3 designéry na Cenu veřejnosti. 23.února budou hlasy sečteny, 5 designérů s nejvyšším počtem hlasů postoupí do internetového hlasování. To bude probíhat od 24.února do 9.března na vybraných webových stránkách, včetně www.czechgranddesign.cz.

Vítěz Ceny veřejnosti s největším počtem hlasů získaným při internetovém hlasování bude vyhlášen na slavnostním večeru Cen Czech Grand Design, 10.března ve Stavovském divadle.

Kategorie Designér šperku roku je letos samostatně vyhlašována vůbec poprvé. Důvodem je mimořádně silné odvětví autorského šperku, kterému se ovšem nevěnuje dostatek pozornosti. Akademie chce upozornit na mimořádně kvalitní designéry, kteří v tomto oboru působí.

Akademie také vyhlásí osobnost, která vstoupí do Síně slávy a na závěr večera pak bude vyhlášen Grand designér roku.. Tím se stane ten, kdo získal nejvíce hlasů napříč všemi kategoriemi.

Autory letošní ceny jsou loňští Grand designéři roku 2010 – Olgoj Chorchoj Michal Froněk a Jan Němeček. Vzhledem k tomu, že jsou oba aktivní sportovci a také sběratelé ocenění, nemohli jinak a zvolili tvar medaile.

www.czechgranddesign.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.