Když mi někdo řekne, jak zběsile hledá na internetu povedené recepty s cuketou, usměju se potutelně. Když mi někdo řekne, že jeho známí na Jižní Moravě cuketou krmí slepice, protože to doma nikdo nechce jíst, usměju se taky. Chápu, ještě nepřišli na to, jak cuketu připravit tak, aby si strávník nenechal vyrvat talíř z ruky, aniž by ho předem nevylízal.
Cukety jsou inspirativní a nudné budou, pokud je nudně připravíte. Je to stejné jak když fajn babu oblečete do nevhodných nebo nudných šatů. Pokud si s šatníkem trochu vyhrajete (a nemusí to být ani časově ani finančně nákladné), výsledek bude k nepoznání!
Mladé cukety můžete nakrájet na nudličky do salátu, který spolu s mátou a medovo-citronovou zálivkou povznesou do křupavé osvěžující hádanky. Můžete je trochu mučit na grilu a potřít olivovým olejem s nasekanou bazalkou nebo majoránkou. Ani velkých a přerostlých obušků se nemusíte bát. Musíte je nejdřív oloupat a vydlabat semínka, ale pak už vás budou poslouchat. Nastrouhané oživí perník a dodají mu vláčnost, osmažené jako cukeťáky (třeba s uzeným masem) zasytí a rozmixované v polévce vytvoří nejedny boule za ušima. Cuketové zelí je další husarský kousek, který se nemusíte bát podávat i vzácné návštěvě.
Úsměv na tváři mi vyloudí ještě něco. Vzpomínka na dopis čtenářky mé cuketové kuchařky, která mi napsala toto: "Můj manžel už z doby, kdy žil se svojí matkou nemá rád žádné novinky, inovace, renovace, stěhovaní. Stejně tak to měl i s jídlem. Udělala jsem si podle Vašeho receptu rukolový salát s cuketou a se sýrem a jelikož to mělo byt jen pro mě, udělala jsem toho málo. Pro ilustraci - můj manžel nejí rukolu ani cuketu (to mu maminka nevařila, ani neví, jak to vypadá). Přišel domů, měl hlad a pustil se do mého salátu. Snědl mi ho celý. A až pak se zeptal, co to vůbec bylo, že z toho zná jen sýr. Při odpovědi, že pávě snědl rukolu s cuketou se mu protočily panenky a začal těžce dýchat. Pak chvíli přemýšlel a řekl, že tak něco úžasného už dávno nejedl a že mu ten salát můžu udělat kdykoliv. Jen by prosil větší porci...
Nevím jak u vás, ale myslím, že slepice letos utřou."
Kdo by chtěl ochutnat něco, co Lenka uvařila nebo upekla, má možnost na farmářských trzích (1.9. Kulaťák, 15.9. Kulaťák, 29.9. Jiřák). Sortiment uveden zde: http://www.zapalena-kucharka.cz/zapalena-kucharka-na-kulataku-1-zari.html
Kdo by se chtěl zůčastnit dýchánku u Lenky doma v kuchyni, má možnost 6.9. Více informací o tom, co se bude vařit zde: http://www.zapalena-kucharka.cz/bublajici-dychanky-aneb-domaci-vareni-s-...
text: Lenka Požárová / Zapálená kuchařka