Share |

Contain[era]: Transfer materializované informace v post-internetové éře

foto Contain[era]

Jak reflektují mladí evropští umělci kulturní dědictví svých zemí? Do jaké míry ovlivňuje vnímání uměleckého díla prostředí, ve kterém je vystavováno? A do jaké míry je možné zprostit vystavované dílo všech modifikujících vlivů, které vznikají při procesu jeho přestěhování a reinstalace?
Ambicí putovního výstavního projektu Contain[era] je prozkoumat vztah mezi uměním a kontextem jeho vystavování. Klade si za cíl zhmotnit způsob sdílení informace, na který jsme si zvykli v post-internetové éře: přenos významu sdělení bez zásadních změn významu během samotného procesu přenosu.
 
Containera představí tvorbu osmi mladých umělců z osmi evropských zemí v souboru mobilních galerií, které vzniknou z osmi lodních kontejnerů. Tyto svébytné výstavní prostory pak budou putovat na kruhové trase propojující partnerské země – Českou republiku, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Německo, Rakousko, Švýcarsko a Itálii.
Mobilní galerie se stanou uzavřenými informačními jednotkami, které budou synekdochicky zastupovat uměleckou perspektivu jednotlivých zemí a budou přenášet umělecké sdělení po partnerských městech v týdenních cyklech v průběhu podzimu 2015. Umělci byli vybráni podle tematického zaměření na problematiku informačního přenosu a multimedialitu s důrazem na reflexi národního kulturního dědictví své země.
Poté, co jednotlivé kontejnery navštíví všechna partnerská města, sjedou se v pořadatelském městě Praze - vystavující umělci také během společného symposia vytvoří devátý kontejner jako kolektivní mezinárodní dílo.
Katarze projektu nastane v zimě – jednotliví umělci se opět představí v jednom z partnerských měst, ale tentokrát v institucionalizovaném kontextu, v prostoru jedné z partnerských galerií. Dojde tedy k reinstalaci výstav, k momentu narušení původní koncepce a tudíž k prostoru pro zkoumání základní hypotézy.
 
Celý výstavní projekt se bude virtuálně zrcadlit na webovém portále, kde se budou v jeho průběhu kumulovat textové, filmové a obrazové materiály z jednotlivých měst, rozhovory s umělci, teoretiky apod.
Výsledným produktem celého projektu pak bude rozsáhlý katalog obsahující odborné kritiky celého projektu i jednotlivých výstav, eseje odborníků, fotodokumentace, rozhovory s umělci, kurátory atp. Soubor postřehů a studií poskytne nový pohled na vztah reality a virtuality, národní a globální kultury a na informační přenos jako fundamentální součást post-internetové éry.

Do 30.08 běží výstava Adély Součkové v Containall, Cihelná 4 Praha 1 - více info + možnost podpory:

 

https://www.hithit.com/containera


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.