Share |

CESTOVATELSKÉ ODPOLEDNE bude 13. dubna

2. ROČNÍK MARATONU CESTOVATELSKÝCH PŘEDNÁŠEK SKANDINÁVSKÉHO DOMU
Krása severské krajiny
foto: pořadatel akce

CESTOVATELSKÉ ODPOLEDNE
2. ROČNÍK MARATONU CESTOVATELSKÝCH PŘEDNÁŠEK SKANDINÁVSKÉHO DOMU
13. dubna – 14 – 19 hod
Městská knihovna v Praze, Malý sál
 
Skandinávský dům ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze a CK Periscope srdečně zve všechny milovníky cestování, severské přírody a památek na druhý ročník akce Cestovatelské odpoledne, které se uskuteční v sobotu 13. dubna 2013 od 14 do 19 hodin v malém sále Městské knihovny v Praze.

Pořad bude rozdělen do dvou tematických bloků. První blok Severské ostrovy a ostrůvky návštěvníky zavede na Faerské ostrovy se skalnatým pobřežím, rozsáhlými ptačími koloniemi a tisíci pasoucích se ovcí, na ostrov sopek, ledovců a ság, Island a naÅlandy, finské souostroví s kouzelnou přírodou a pohnutou historií. Druhý blok Severské národní parky bude mozaikou přednášek, jež představí chráněná území evropského Severu. Zavítáme např. do norských NP Jotunheimen a Rondane, do laponských NP Abisko a Pallas-Yllästunturi, do lotyšských NP Ķemeri a Gauja a do švédské přírodní rezervace Rogen.

Vstupné na 1 blok: 60 Kč / 40 Kč (zvýhodněné vstupné platí pro členy Skandinávského domu a čtenáře Městské knihovny v Praze)

Podrobný program

14:00 I. blok – Severské ostrovy a ostrůvky

Island: 1 muž – 30 dní – 30 maratónů
Je možné, aby prostý hobby-běžec bez zázemí velkého sportovního klubu uběhnout více jak 30 maratónů za 30 dnů, navíc za podzimního islandského počasí, a stal se tak prvním člověkem, který oběhl tento subpolární ostrov kolem dokola? Na počátku všeho byla vážná dopravní nehoda, při níž René Kujan málem zemřel. V Rehabilitačním ústavu Kladruby se začal rodit sen – pomoci lidem, kteří neměli takové štěstí jako on.

Ålandské ostrovy
V Baltském moři mezi Finskem a Švédskem se rozkládají Ålandské ostrovy. Toto finské autonomní území, jehož obyvatelé většinou hovoří švédsky, sestává z takřka 7 000 ostrovů a ostrůvků. Pro svůj rovinatý charakter jsou Ålandy vyhledávané cyklisty i turisty. Ostrovy nabízejí rozmanitou přírodu, hýřící barvami, ozvláštněnou všudypřítomnou vodou. Přednáší Jitka Jindřišková a Michal Švec ze Skandinávského domu. 

17:00 II. blok – Severské národní parky
Severská příroda patří k nejpozoruhodnějším divům světa. Pásmo přednášek doprovázené bohatým fotografickým materiálem představí vybraná severská chráněná území. Podíváme se mimo jiné až na úplný sever do oblasti Laponska a navštívíme i Pobaltí, kde nejen vodáky zaujmou lotyšské řeky vlnící se půvabnými údolími.

Laponsko
Laponsko, oblast rozléhající se na území čtyř států, tato pro Středoevropana exotická destinace nabízí mnoho nevšedních turistických zážitků. Symbolicky můžete do Laponska vstoupit tzv. Laponskou branou, která se nachází ve švédském národním parku Abisko. Zde najdete úžasné přírodní scenérie tvořené nekonečnými lesy, vodopády a kaňony. Za soby i za dalšími dobrodružstvími se vydáme do finského NP Pallas-Yllästunturi. Přednáší Lukáš Košner

Norsko
V Norsku navštívíme vyhlášené národní parky Jotunheimen a Rondane. Jotunheimen, to jsou temně modrá jezera, v nichž se zrcadlí nejvyšší vrcholky pokryté ledovcovou čepičkou, bájný domov trollů. Rondane je poklidnější, dýchá tu mystická atmosféra prastarých pohanských dob a v mlze se tyčí něžné vrcholky porostlé keříčky lišejníku. Přednáší Lucie Chánová ze Skandinávského domu. 

Švédsko
Hory, kopce, kameny, jezera a mokřiny. Místo, kde jeden kilometr lze jít hodinu… Ve středním Švédsku na hranicích s Norskem leží přírodní rezervace Rogen o rozloze 50 tisíc hektarů. Tato oblast je považována za skutečnou divočinu a skrytou perlu švédského přírodního bohatství. Přednáší Soňa Wojnarová

Lotyšsko
V Lotyšsku se nacházejí celkem čtyři národní parky, my navštívíme dva z nich: NP Ķemeri a NP Gauja. V Ķemeri budeme vzpomínat na zašlou slávu meziválečného letoviska s lázněmi postavenými u zdejších siřičitých pramenů. Gauja získala jméno podle řeky Gauji, která jím protéká a stále více přitahuje pozornost domácích i zahraničních vodáků. Přednáší Iva Doušková ze Skandinávského domu. 

 

Více informací na www.skandinavskydum.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.