Share |

Brad Paisley: Sheryl Crow ve slipech

Foto: http://bradpaisleynews.wordpress.com

Víte, co je to country? A znáte Brada Paisleyho? Ne? S obojím máte možnost se seznámit prostřednictvím alba This Is Country Music. Renomovaný americký country / southern rockový zpěvák a kytarista letos v březnu vydal svoje v pořadí už osmé studiové album s všeříkajícím názvem.
Podle veškerých informací se zdá, že Brad Paisley je miláčkem amerického country posluchačstva. Sbírá ocenění jedno za druhým – je nositelem řady cen Academy of Country Music a dalo by se říct, že nemine rok, aby nedostal alespoň jednu cenu od Country Music Association. Pyšní se taky třemi Grammy a dvěma oceněními American Music Awards. Ke spolupráci na poslední desce si přizval interprety zvučných jmen – jmenujme namátkou Cheryl Crow. Spolupráci s ním neodmítl ani Clint Eastwood.
Jak sám Paisley tvrdí, je hrdý na to být country zpěvákem. S country se ztotožňuje celým svým bytím, přestože se, podle jeho slov, country hudbě nedostává takového uznání, jaké by si jako umělecká forma zasloužila. Zdůrazňuje, že country nestojí „nad“ svými fanoušky, ale je právě o nich, o obyčejných lidech, jež nevnímá jako obyčejné, ale uvědomuje si jejich jedinečnost. Promiňte mi můj cynismus, ale nemohu se ubránit dojmu vršení jednoho klišé na druhé. A přesně takhle vyznívá více méně celé album.
Hned v úvodní písni pojmenované stejně, jako celá deska, pochopíte, co měl Brad na mysli. Srdcovka s chytlavým refrénem, co si bere na paškál (ne)vážná životní témata, která jako byste vystřihli z každodenních životů obyčejných chlápků z Texasu, co se jmenují Harry, Jerry nebo Tommy. Obdobně je tomu i u písní A Man Don’t Have To Die nebo I Do Now. Následující track, Old Alabama, vzdává hold holkám, který si radši než dvojku vína dají orosený pivo a víc než večer při svíčkách ocení nefalšovanej táborák. Na téhle písničce s Paisleym spolupracovali tři zakládající členové – v country kruzích kultovní – skupiny s příznačným názvem Alabama. Fajn momentem je chvíle, kdy Old Alabama zrychlí do celkem dobře zvládnutého speed-country s úžasným houslovým sólem. Yeee-haw! Za zmínku rozhodně stojí víc rockově říznutá Camouflage protkaná bravurními kytarovými pasážemi, za které není nejmenší důvod se stydět, naopak. Téma lásky v nejrůznějších podobách se na albu objevuje celkem hojně – v duetu s Carrie Underwood Remind Me jako nostalgické vzpomínání a žehrání na vyhasínající vztah, v Love Her Like She’s Leaving se zase dozvíte, co dělat, aby vás neopustila a v Toothbrush se filosofuje na téma, že velké věci v životě začínají těmi malými, v případě lásky zrovna zubním kartáčkem. Mysleli jste si, že nejde napsat song převážně o opalování? Chyba lávky! Poslechněte si Working On A Tan. One Of Those Lives je jímavá věc o tom, jak vás v úplně obyčejný den, kdy vás vyprudil šéf, v úplně obyčejnou chvíli, kdy stojíte zaseklí v dopravní zácpě, zastihne špatná zpráva o cizí tragédii, díky které si uvědomíte, že jsou ve vašem životě věci, jichž byste si měli sakra vážit a že si nemáte na co stěžovat. Co opravdu stojí za zmínku, je instrumentálka s názvem, který leccos napoví – Eastwood. Úvodního slova se tady chopili Paisleyho synové Huck a Jasper, jimž byla svěřena věta „Hi, what about Western? Yeah.“, na což jim neodpovídá nikdo jiný než sám velký Clint Eastwood „You want Western? This is Western.“ Bez ironie, tohle se povedlo. Je to vtipné a skladba sama o sobě má vážně grády. Všechny palce nahoru. Na závěrečné Life’s Railway To Heaven, stylizované do tradičního gospelu, se podílela již zmíněná Cheryl Crow, Marty Stuart a Carl Jackoson.
Je to country? Nejspíš ano. Ale pokud pro tenhle žánr nemáte vyloženě slabost, asi není důvod se o tuhle desku nějak víc zajímat.  Máte-li rádi Cheryl Crow, bude se vám líbit. A pokud se s country chcete seznámit, doporučila bych spíš Johnnyho Cashe.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.