Share |

Ruský producent Bop z Abstract Elements: Ve studiu často usínám

foto archiv pořadatele

 
Bop, vlastním jménem Alexandr Dmitriev, je zajímavá postava současné elektroniky. Vůdčí postava petrohradské elektronické scény, hudebník, který se dokázal prosadit i mimo Rusko, aniž by musel jakkoliv slevit ze svých hudebních představ. Před několika lety jako Bop změnil pohled na tehdy dost zatuchlý drumandbass, později to udělal znovu s projektem Abstract Elements, který tvoří společně s Diagramem. Právě tahle dvojka nově definovala drumandbassový minimal zvuk a 14. října ho vůbec poprvé v Praze i mimo Rusko ukáže živě na druhém pokračování Volnýho Průběhu Crossem.
 
Jak se přihodí, že kluk z Ruska jako ty se stane experimentálním hudebníkem?
Už od dětství jsem chtěl být muzikant a když mi rodiče dali můj první počítač, ihned jsem na něm zkoušel tvořit hudbu. Nejdřív drumandbass, ale postupem času jsem si rozšiřoval hudební obzory, zaujala mě experimentální a více otevřená elektronika, tu jsem také začal tvořit.
 
Představ trochu Petrohrad, kam rád zajdeš do klubu, ven?
Na přírodu a vycházky městem bacha, hlavně v zimě. Dělají se tu obrovské krápníky, které padají třeba ze střech, každoročně zabíjejí. Nemám vyloženě oblíbený klub. Tam, kde dobře hrají a kde jsou mí přátelé, rád chodím. Pokud trváš na jménech, říkám Griboedov, Place, Zal Ozhidaniya, jtnaf.
 
Kde v Rusku je nejsilnější hudební scéna?
Moskva a Petrohrad, žije tam nejvíce lidí. Ale i jinde najdeš dobré producenty a hudebníky.
 
Petrohradská elektronická scéna je skutečně silná. Čím to?
To je kombinace dvou faktorů: kruté ruské zimy a rozbitých silnic. Kvůli nim nemůžeme ujet nikam do tepla a tak se zahříváme hudbou.:) Ale bez legrace, úspěšné a velké mejdany s profláklými djs tady dělá Big Hand Promotion, jenže když se podíváš na deepovou a minimal scénu, není až tak silná. Jasně, hodně lidí tady tu hudbu dělá, ale v klubu je pak často méně návštěvníků než djs.:) Mainstreamových posluchačů je tady neporovnatelně více než těch náročnějších.
 
Živí tě skládání hudby? Dá se tak vůbec v Rusku fungovat?
Žiju jen z hudby. Vydělávám releasy, djingem, prodejem samplů, dělám hudbu k různým videoprezentacím. Občas je těžké poplatit složenky, ale chci tak žít, věnovat hudbě hodně času.
 
Právě jsi vydal druhé sólové album, které je o něco experimentálnější a méně drumandbassové než debut. Kam ses od první desky posunul?
Já nevím, nepřistupoval bych k tomu takhle. Já prostě skládám bez konceptu, když mám dost materiálu, zkouším vybrat skladby, které by mohly fungovat jako celek na desce. To je vše.
 
Abstract Elements jsou temnější a přímočařejší než Bop, který zvuk je ti bližší?
Samozřejmě jsou mi oba stejně blízké.
 
Jak s Diagramem ve studiu fungujete, hádáte se hodně?
Upřímně, v poslední době jsme nedělali, má hodně nabitý djský diář a cestuje po Rusku. Jasněže k hádkám dochází, ale ne často, vždy hledáme konsenzus. Já třeba tvořím rád rychle, Diagram zase chce každý zvuk zkoumat, zkoušet znovu a znovu....často mě přivádí k šílenství, někdy prostě usnu vedle v křesle.
 
Co album Abstract Elements pro dBridgeův label Exit? Pořád se odkládá....
Ne, nic takového se teď nekoná. Skoro rok jsme spolu nedělali a věnovali se svým projektům. Ovšem máme v plánu další společnou tvorbu.
 
Mimochodem, dostat nabídku na album od dBridge je sen snad všech producentů, jak se to povedlo vám?
Něco jsme mu poslali a on byl nadšený, po čase nám nabídl vydání singlu, jednoduché.
 
Co od vás  máme čekat v klubu?
Rozhodně naší tvorbu kolem 170 bpm, minimal a deep. A taky staré neurofunkové pecky.
 
Jaké má plány Bop a Abstract Elements?
Jak jsem říkal, Abstract Elements se chystají zpět do studia, Bop maká na novém sample packu – větším a uživatelsky příjemnějším, než byl ten minulý. Hodně času mi také zabírá projekt Microfunk, děláme na nových skladbách a zlepšujeme livko.           
 
Jasně, s Oakem a Jalexem jsi součástí formace Microfunk, která vystupuje živě. Jak vznikl tento projekt?
V polovině loňského roku jsme pracovali na projektu Parts and Sequences,  (http://microfunk.ru/flow/microfunk/388.html), což měly být takové krátké jamy. Postupně jsme se ale dostávali dál a dál. Došlo nám, že by šlo živě vystupovat, základ by tvořil Jalexův Korg ES a Korg ER. Hodně nás to chytlo, pořídili jsme si kontroler, launchpad, laptop a vystupujeme naživo.  Cítím, že každé vystoupení nás posouvá dál, že jsme stále lepší (slyšet to můžete na http://soundcloud.com/microfunk-crew)
 
 
Naťukni jména, která stojí za to od vás sledovat.
Myslíš holky, nebo producenty?:) Jestli to druhé, tak Dissident, Oak, Jalex, Diagram. Líbí se mi fakt všechno, s čím přijdou.
 
Rusko ale není jen Petrohrad, na koho dalšího je třeba dát si pozor?
Subwave a Electrosoul System. Jo a Korsun, to je moc šikovný nováček, doufám, že brzy o něm bude více slyšet.
 
Mimo Rusko tě bere kdo?
Instra:mental, dBridge, Consequence, Rockwell, značka Darkestral...však ty víš. 
 
Jako velkou inspiraci často uvádíš Plaid, co tě na jejich tvorbě tolik bere a jaké album od nich máš nejraději?
První jsem od nich slyšel desku Spokes. Nejdřív mě vůbec neoslovila, v té době mě totiž brala jiná hudba. Po letech jsem se k tomu albu vrátil a naprosto mě uhranulo precizní stavbou skladeb a melodiemi, které snad nepocházejí z téhle planety. Miluju všechny jejich desky (tu poslední jsem zatím neslyšel), ale protože první byla Spokes, vyzdvihnu ji.
 
Kdyby sis měl vybrat jediného hudebníka, kdo by to byl. A neříkej, že to je příliš těžká otázka.
Aha, zrovna to jsem měl v plánu udělat.:) Pokud na tom trváš, tak asi Tom York.
 
Co ti zrovna rotuje v přehrávači?
Kompilace labelu Echocord
Deepchord - album Hash-Bar Loops
Album od Cosmin TRG
dub techno sety z "Atmosphere Radioshow" - http://www.protonradio.com/show.php?showid=439
Podcasty labelu Freerange
Starý mix od Mujuice
Free downloady od tohoto chlapíka - Phil Gerus http://soundcloud.com/philgerus
Nové mixy od dBridge a Preshy
 
Ty jsi frutarián, co tě k tomu přivedlo a vůbec, co to přesně znamená?
Začal jsem loni v listopadu kvůli zdraví. Znamená to, že 99 procent živin mé tělo dostává z ovoce, občas si dám něco vegetariánského, ořechy nebo semínka.
 
Prozraď svůj oblíbený recept.
Hoďte 15 banánů do mixéru, zalijte trochou vody, rozmixujte a snězte.
 
Co děláš, když nejsi ve studiu, prý jsi velký fanda 8-bitových her.
Rád trávím čas venku, koukám na filmy, poslouchám hudbu. Jo, staré hry miluju už od dětství. Nejvíc Battle Toads & Double Dragon, TMNT, Felix The Cat, Chip & Dale, Contra a samozřejmě Maria.
 
Tvou nejznámější skladbu Song About My Dog inspiroval tvůj pes Booyaka, mě vůbec přijdou názvy tvých skladeb originální a zábavné, co tě při jejich vymýšlení inspiruje?
To je fakt různé. Někdy pojmenuju track, když ho dokončím, někdy mám dřív název než track. Často si poznamenávám zajímavá slova a jejich kombinace a ty pak použiju. V případě “písně o mém psovi“ jsem dodělal zvuk a rozhodl se, že Booyakovi tu píseň věnuju.
 
tetx: Nitrous
 
Abstract Elements aka Bop & Diagram  vystoupí 14.října v rámci druhého Volnýho průběhu Crossem (VPX02).

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.