Share |

Belda: Nová kolekce Simple

Ozdobte se novou kolekcí Simple od Beldafactory
 
Nástup jarního slunce a teplejšího počasí s sebou přináší odkladání svršků. Odhalená kůže přímo vybízí k jejímu zdobení. Rodinná firma Beldových proto připravila novou řadu šperků. Kolekce Simple vznikla z potřeby doplnit portfolio o věci pro každodenní nošení. Snadno kombinovatelné kousky jsou cenově dostupnější než jiné produkty z nabídky Beldafactory. Určené jsou primárně pro mladší klientelu, ale nejen pro ni - jsou to opravdu basic doplňky pro kohokoliv. 
Kolekce je dělaná ze stříbra, plánuje se však i je její pozlacená varianta. Stojí za ní Viktorie Beldová, nejmladší designérka ze šperkařského klanu Beldových. Design VB obsahuje náramky, prstýnky, náušnice, přívěsky s delšími i krátšími řetízky. Každý kousek je oražený značkou Belda. Dostupné jsou i variabilní tkanice. Dají se použít jako choker, náramek, tkanička do vlasů apod. Beldafactory navíc nabízí možnost vyrazit monogram do každého skvostu.
Ke kolekci vznikly vizuály v minimalistickém duchu. Rodina Beldova při jejich tvorbě stejně jako u poslední kampaně přistoupila ke spolupráci s fotografkou Julií Najbrtovou a stylistkou Alicí Reindlovou, které mají zároveň na svědomí i art direkci kampaně. Před objektivem stála ilustrátorka Klára Tesařová, kterou můžete znát pod pseudonymem Oyasumi Kitsune.
 
 
O Beldafactory
Zakladatel rodinné firmy Belda kupodivu nebyl šperkař, ale velmi zdatný a houževnatý byznysman. Krátce poté, co vystudoval obchodní akademii, odešel pracovat do Hamburku, kde v místní bance dokonce získal definitivu. Ambice Ladislava Beldy ovšem byly mnohem větší a tak se nechal najmout na loď, která plula přes Atlantik do vytoužené Ameriky, kde žačal s výrobou umělých skleněných perel, které znal z rodného kraje na Jablonecku. Firmu Czechoslovak Belda Bead & Co. tehdy Ladislav Belda založil v pouhých jednadvaceti letech v roce 1915 v New Yorku. Jeho úspěch zastavil až pád tamní burzy v roce 1922. V tu dobu se rozhodl vrátit do Československa, kde po konci první světové války naopak panoval optimismus spojený s érou první republiky. V Turnově tak založil fabriku, která se věnovala výrobě bižuterie a voskovaných perel, které vyvážela do celého světa až do roku 1954, kdy byla znárodněna komunistickou vládou. Syn Ladislava Beldy Jiří se tehdy přesto rozhodl věnovat řemeslu a po absolvování služby u Pomocného technického praporu (tzv Černí baroni) začal pracovat ve družstvu Granát jako zlatník. Později se stal vedoucím dílny ve Turnovské šperkárně, kde spolu s kolegi dělali na různých zajímavých zakázkách jako byla například oficiální kopie Svatováclavské koruny, jablka a žezla, výroba 24 kusů motosportové trofeje Zlatá Přilba Československa či rektorské insignie pro Karlovu Univezitu v Praze.
Jeho syn Jiří Belda Ml. tím pádem vyrůstá v prostředí šperku a řemesla a při výběru střední školy neváhá a jde studovat šperk na což navázal studiem VŠUP v Praze v ateliéru skla, glyptiky a šperku… Zásadní milník nastal revolucí a pádem komunistické vlády v roce 1989, se kterým se rodině Beldových v rámci restituce navrátila turnovská továrna. V roce 1992 pak Jiří Belda st. se svým synem znovu otevírají výrobu a navazují tak na rodinný odkaz. K nové kapitole firmy svým dílem příspěla i žena Jiřího Beldy mladšího Alena, která se podílí nejen na návrzích šperků, ale i na provozu obchodu.
V roce 2006 pak na rodinou tradici navázala Viktorie – mladší dcera Jiřího a Aleny Beldových, která na škole, kde se potkali její rodiče vystudovala produktový design. Co by 4 generace tak dál rozvíjí kreativní odkaz, který před sto lety započal její pradědeček.
 
 
#beldacoolsince1915
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.