Share |

Představujeme: Analogue, nový obchod s potřebami pro analogovou fotografii

foto: PR

 
Blízko Malostranského náměstí v Praze se nachází Analogue, obchod s potřebami pro analogovou fotografii.
 
Byl otevřen proto, že takový obchod již delší čas v Praze chyběl. "Věnujeme více času složitému získávání techniky, než samotnému focení," usoudili majitelé... a od nákupu je k prodeji už jenom kousek.
Chtějí tak zpřístupnit analogové focení pro každého a pomoci této tradiční metodě zaznamenávání obrazu, která si "nezaslouží své dnešní nerovnoprávné postavení vůči digitálu." Nabízejí spoustu foťáků na film, příslušenství k nim, filmy a lákavou možnost vyvolání, zhotovení fotografií nebo skenování.
 
LOMO I NELOMO
Jsou tu pro všechny fotografy, obzvláště pokud jde o majitele takzvaných lomo foťáků nebo toycameras, tedy nedokonalých fotoaparátů, jejichž kouzlo spočívá v unikátních snímcích -  technicky od nich opravdu nelze očekávat mnoho, zato „vizuální krásno”, kterého s nimi docílíte, se podle Analogue lidí nedá nijak srovnávat s efekty žádných foto editorů aplikovaných na digitální snímky. Přirozený šum, vinětace nebo světelné vady mají svoje kouzlo, kterého je třeba si vážit. V případě těchto foťáčků je prostě každá chyba vítána.
Jsou tu pro všechny, kterým schází cosi v jejich vybavení, ale také pro ty, kteří chtějí vyzkoušet navinout svůj první film a začít. Rádi se vším poradí a vše potřebné ukáží. Analogue není jen obchod, pořádají se zde i workshopy a setkávání.

V kamenném obchodě naleznete plastové foťáčky Lomography, včetně dnes již kultovního automatického přístroje Lomo LC-A+. Dále znovuoživené legendy jako je Diana F+ nebo Lubitel 166+. Plus fotoaparáty nové jako je Fisheye s efektem rybího oka, panoramatický SprocketRocket, Supersampler se čtyřmi objektivy, filmovou kameru Lomokino nebo ultimátní Spinner 360, který dokáže zaznamenat panorama o 360°. Dalším zástupcem toycameras je kultovní hongkongská Holga, plastový fotoaparát na svitkový film, který produkuje typické snímky plné vinětace, s obzvlášť saturovanými barvami a dalšími efekty, díky kterým jsou ihned k rozeznání. Sortiment obchodu nabízí i další foťáky na film, plastové, papírové, skládací a v neposlední řadě krásné dřevěné, ručně vyráběné dírkové komory.

Naleznete zde široký výběr negativních i pozitivních filmů ve formátech 110, 35mm (kinofilm) nebo svitek 120. Černobílou klasiku od české společnosti Foma, britský Ilford či třeba exotické čínské svitky Shanghai. Černobílé filmy nabízí i Lomography, ačkoliv jejich doménou je barevný negativ, vyráběný ve všech třech typech, v různých citlivostech. Specialitkou jsou potom tónované filmy jako redscale nebo purple. Dále nabízí filmy Fujifilm a Kodak a instantní filmy pro FujifilmInstax a Instax mini.

V listopadu se plánuje otevření galerie zaměřené na analogovou fotografii a „veřejné“ temné komory, které nabídne zájemcům možnost vyvolání filmů svépomocí bez nutnosti využití vlastní koupelny. Součástí bude i pracoviště s počítačem a skenerem pro skenování 35mm filmů.
 
analogue – obchod & galerie
Vlašská 357/10
Praha 1  - Malá Strana
118 00
email: info@analogue.cz
 
tel.: 603 530 035
http://www.analogue.cz
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.