Share |

Albert rozšíří darování potravin

foto Albert

Albert intenzivně pracuje na nastavení spolupráce s potravinovými bankami a státními institucemi, aby byly obchody připraveny na změny, které v systému darování přináší nová povinnost stanovená zákonem od 1. ledna. Všechny obchody větší než 400 m2 budou muset nabízet neprodejné, ale bezpečné potraviny dobročinným organizacím. Regulace není ani pro obchody, ani pro potravinové banky novinkou, spolupracují již od roku 2012.

Nová legislativní úprava vstoupí v účinnost v pondělí 1. ledna 2018. Povinné darování se týká například zboží, které se neprodalo do data minimální trvanlivosti, ale také výrobků s chybným nebo nedostatečným značením na obalech.
 
Spolupráce s potravinovými bankami trvá již 5 let
S Federací potravinových bank spolupracují desítky hypermarketů Albert od roku 2012. Pomoc v podobě neprodaných potravin tak putuje například do dětských domovů, farních charit či azylovým domům a Nadějí.
Neprodané čerstvé potraviny, které již nesplňují nároky na konzumaci, daruje Albert například zoologickým zahradám ke zkrmení. Týká se to hlavně distribučních center řetězce v Klecanech, a Olomouci a distribuce zeleniny v Divišově.
Vybrané obchody Albert využívají speciální kompostér, který přetváří jinak nepoužitelný potravinový odpad na koncentrovaný půdní substrát. Celý proces trvá pouhých 24 hodin. Ekologické řešení umožňuje přeměnit neprodané a již nevyhovující ovoce a zeleninu, ale také například nať nebo listy zeleniny v účinné přírodní hnojivo pro zemědělce a farmáře. Prozatím v osmi velkých obchodech tak firma provozuje technologickou novinku, která snižuje ekologickou zátěž a zjednodušuje manipulaci s potravinovým odpadem.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.