Share |

7. září "zazáří" Světlušky

Devátý ročník sbírky pro nevidomé podpoří s Aneta i další známé tváře
foto Khalil Baalbaki

 
7. září se do všech koutů České republiky rozlétnou Světlušky, aby rozzářily ulice českých a moravských měst. Uskuteční se již 9. ročník celonárodní charitativní sbírky Den, kdy září Světlušky, pořádané Nadačním fondem Českého rozhlasu. Ve více než 300 městech budou mít lidé opět možnost potkat na 6 000 dobrovolníků v kostýmu broučka a koupit některý ze sbírkových předmětů - originální píšťalku se Světluškou, kuličkovou hru nebo náramek, který svítí ve tmě.
 
 „Vždycky mě potěší, když potkám někoho s náramkem Světlušky... v metru, na festivalu. Cítím zvláštní spřízněnost. Těch, co pomáhají s námi, jsou statisíce a jsme jim za to vděční. Letos budeme prodávat speciální píšťalky se Světluškou. Jsem zvědavá, kolik nás bude pískat v Jičíně, kde vystoupím s nevidomými dětmi. Doufám, že celé náměstí... protože, kdo pomáhá, ten si píská," zaznělo od Anety Langerové.
 
Společně se Světluškou a její patronkou Anetou budou také zářit například herci Pavel Liška, Anna Polívková, moderátorka Jolana Voldánová, zpěvák Marek Ztracený a další známé osobnosti. 
 
„Je to již po deváté, kdy Světlušky rozsvítí ulice měst. Devítka je v životě Světlušky takové magické číslo.    I sbírkové konto tvoří samé devítky a řada významných událostí je spjata s devítkou. Těšíme se, co nového nám přinese. Světluška je vlastně takový most mezi těmi, kdo pomoc potřebují a kdo pomáhat chtějí. Vážíme si toho, že lidé považují náš most za důvěryhodný a každý rok se snažíme znovu a znovu jejich důvěru nezklamat...O to více nás těší, že se po tom mostě letos projde i více než dvacet hereckých, zpěváckých a moderátorských osobností, kteří se rozhodli pomáhat se Světluškou v ulicích. V Praze je potkáte na Andělu a Na Příkopech,"  řekla Martina Kaderková, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu. 
 
Výtěžek z prodeje sbírkových předmětů je určen do sbírky Světluška na přímou pomoc nevidomým dětem    a dospělým. Dárci mohou Světlušku podpořit kdykoliv v průběhu roku odesláním dárcovské SMS na číslo      87 777  ve tvaru DMS SVETLUSKA (1 DMS = 30 Kč, Světluška obdrží 27 Kč), nebo ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA (pravidelná měsíční podpora Světlušky ve výši jedné DMS po dobu jednoho roku). Sbírkové konto Světlušky deset devítek" 99999 99999/0100 je rovněž otevřené po celý rok.
 
Během osmi let Světluška rozdělila více než 60 milionů korun, jen v předcházejícím roce tato částka činila 9,5 milionu korun.
 
Z loňské sbírky Světluška například podpořila devítiletou Lucku F. z Hrubé Skály, kterou provází ve škole už druhým rokem. Příspěvek na pedagogického asistenta, učebnice v Braillově písmu a speciální pomůcky je pro Lucku a další nevidomé děti jistotou, že budou se svou rodinou a kamarády a nebudou muset dojíždět do speciální školy, nebo být na internátu. 
 
Filipovi H. z Prahy, který má pohybové a zrakové postižení, přispěla Světluška na asistenčního psa. Fenka Emilka mu pomáhá k větší samostatnosti a v kontaktu s okolím. Může se tak aspoň částečně odpoutat od závislosti na své rodině a osobních asistentech. 
 
 
Světluška směřuje svou pomoc také mezi nadané zrakově postižené studenty, umělce a sportovce. Např. Pavlovi V. z Hvozdu a Anně Marii H. z Prahy přispěla na pianino pro jejich budoucí hudební kariéru. Pavel získal příspěvek také na počítač s hlasovou a hmatovou podporou, který mu usnadní jeho studium. Studijním stipendiem Světluška v loňském školním roce podpořila 29 studentů se zrakovým postižením na středních a vysokých školách.  
 
Světluška také podporuje projekty Společnosti pro ranou péči, LORM - Společnosti pro hluchoslepé, sdružení OKAMŽIK a mnohé další. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.