Share |

ZX 2004 AŽ 2014, ZX FLUX A POSLEDNÍ DEKÁDA NA PLANETĚ

foto adidas

 
Posledních deset let historie se adidas Originals ZX nesla v duchu hesla, které v sobě má až moc surové pravdy - it’s not about repeating history, it’s about making new history.
K opakování pochopitelně docházelo, ale v dobrém slova smyslu. Charakteristické rysy boty, která podtrhovala cit pro originalitu, se opakovaly, specifický look zůstával a v lehkých obměnách šel ruku v ruce s módními trendy a technologickým pokrokem.
 
Nejčerstvějším přírůstkem do rodiny ZX je poslední senzace, minimalistický model ZX Flux. Adidas ho představil na speciálním eventu v rámci Berlin Fashion Week a právem se stal jedním z highlights celého BFW.
 
Bota sama o sobě je vlastně na jádro DNA obnažená verze původního modelu ZX 8000. Benjamínek rodiny ZX dává na odiv splynutí inovativní technologie a čisté estetiky, tolik příznačné pro celou řadu ZX sneakers. Už jeho předchůdce byl velkým krokem dopředu, protože ZX 8000 měla dost jinou siluetu než předchozí modely a velmi odvážnou barevnou kombinací nutila trendsetters zpozornět a otáčet se na ulici pokaždé, když pár osmitisícovek prošel. Možná nejzajímavější je poslechnout si samotné stvořitele ZX Flux, jakým způsobem odstrojili prototyp až na dřeň a s ohledem na současné trendy, ale s úctou k originálu vymodelovali botu novou, inovativní a přesto reprezentující silnou tradici - koukněte se tady: https://www.youtube.com/watch?v=RyOlNZQ34Wc.

Respektuje minulost, ale bere nás na nová místa. Je to jako úplně nová kapitola. Materiály a hlavně printy jsou inovativní a vypadají hodně futuristicky, protože fotoprinty nikdo předtím na design bot tímto způsobem neaplikoval. Mezi obdivovatele ZX Flux z řad celebrit patří i hiphopová ikona posledních několika let, kontroverzní a excentrický Kanye West. Je znám i velkým citem pro nejnovější módní trendy a v černých Fluxech se objevil letos v Paříži, kam přiletěl na svoji svatbu.
 
No a co se za posledních deset let událo zajímavého globálně ve světě, abychom zachovali jistou kontinuitu souvislostí?
 
V roce 2004 byla znovu pro veřejnost otevřena Socha svobody. Rok 2005 nám do života vnesl dnes již nepostradatelný portál YouTube a hurikán Katrina devastoval nejvíc v celé novodobé historii Spojených států. Twitter je dítě roku 2006. V roce 2007 Apple světu slavnostně představil fenomenální hračku iPhone. 2008 – Obama byl zvolen jako první afroamerický prezident v historii USA, do funkce nastoupil v lednu 2009. Rok 2010 byl v duchu masivního zemětřesení na Haiti. 2011 se nesl v duchu počátku krize v Egyptě a byl dopaden a zabit Osama bin Ládin. 2012 – potopila se obrovská výletní italská loď Costa Concordia a byl zablokován megapopulární pirátský sdíleč dat Megaupload. V roce 2013 podle statistik zemřelo v USA víc lidí sebevraždou, než při dopravních nehodách. 2014 – nový iPhone 6 se ohýbá…
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.