Share |

Zemřel Karl Baumgartner

foto: archiv

V úterý 18. března zemřel ve Frankfurtu nad Mohanem ve věku 65 let jeden z nejvýznamnějších německých filmových producentů Karl „Baumi“ Baumgartner. V roce 1982 založil Baumgartner společně s Reinhardem Brundigem distribuční společnost Pandora, která se rychle stala jedním z nejvýznamnějších evropských distributorů artových filmů. Mezi filmy, jež tato společnost uvedla do kin, jsou díla režisérů, kteří dnes patří do učebnic – Andrej Tarkovskij, Aki Kaurismäki, Jim Jarmusch, Kim Ki-duk nebo Jane Campionová.
 
V devadesátých letech se začal vedle distribuce věnovat i produkci a jedním z jeho prvních filmů, na nichž se podílel, byl Underground režiséra Emira Kustirici natáčený v barrandovských ateliérech. Během krátké doby se jeho jméno stalo pojmem evropské kinematografie a jeho filmy ozdobou filmových festivalů. Mezi jeho největší úspěchy patřil Kusturicův film Černá kočka, bílý kocour, Luna Papa režiséra Bachtjara Chudojnazarova, Irina Palm od Sama Gabarskiho, Tulpan Sergeje Dvorcevoje, Muž bez minulosti Akiho Kaurismäkiho nebo Jarmuschův snímek Přežijí jen milenci.
 
Pomohl také ke vzniku několika českých filmů – prvním jeho počinem bylo Štěstí režiséra Bohdana Slámy, jež získalo v roce 2005 na MFF v San Sebastiánu hlavní cenu pro nejlepší film. „Když byl náš film uveden do německých kin, posadil mě do auta a objeli jsme společně desítky malých kin. Pochopil jsem, co pro něj film znamená“, vzpomíná Bohdan Sláma. „Nikdy nezapomenu na Baumiho vášnivý entuziasmus, s nímž diskutoval o filmech, které viděl. Jeho láska k filmu byla nakažlivá“, říká producent Pavel Strnad ze společnosti Negativ, s níž pak Baumgartner spolupracoval i na dalších filmech: Zelenkových Příbězích obyčejného šílenství, Slámově Venkovském učiteli a naposledy na animovaném filmu Alois Nebel Tomáše Luňáka, který v roce 2011 získal cenu Evropské filmové akademie.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.