Share |

Zdeněk Pohlreich: šedá mi nevadí I.

foto Adam Ježek

Každý ví, kdo je Zdeněk Pohlreich. Ale jaký byl, než se stal celebritou? A co ho doopravdy baví? Přečtěte si náš dvojdílný (a docela drsný) rozhovor.
Baví vás ještě vařit?
Jídlo mě baví pořád, to je jasné , ale vlastní vaření už je přeci jenom pro mladší. 
Máme dojem, že dnešní doba je zrychlená a nepřeje dlouhodobým plánům a tomu, že se člověk musí postupně vypracovat. Máte podobný dojem a setkáváte se s tím, že přístup k řemeslu je jiný než před lety?
Řeknu vám to po svém. Na řemeslo všichni serou. Vlastně ne všichni, ale určitě místa, která jsou za to zodpovědná. Že je doba zrychlená, je jasné, to není žádná novinka. Důležité je umět se uvnitř toho pohybovat po svém a nenadávat na něco, co jsme si sami vytvořili.
Mění se i doba trvání jídla?
Pro zoufalce, kteří si neumějí organizovat svůj čas, asi ano.
NEJSME KOUZELNICKÁ ŠKOLA
Předpokládáme, že existuje tlak na rychlejší a méně precizní přípravu pokrmů, jak mu čelíte?
Já tuhle úvahu neumím přijmout a ani mě nezajímá. Jasně, všichni by to rádi měli super a rychleji, a o to se můžeme snažit. Jen to nesmí být, jak říkáte, na úkor precizností příprav, to vám totiž nikdo neodpustí. My provozujem restaurace a ne nějakou zasranou kouzelnickou školu, víte?
Vaříte si i doma?
Doufal jsem , že tu pitomou otázku nedostanu. Zklamali jste mě.
Jak se vypořádáváte s přízní žen?
Nic o ní nevím. Každopádně to bude asi příjemnější, než se vyrovnávat s nenávistí mužů.
Kdy jste se stal TV hvězdou a jak k tomu došlo? Před nějakými 5 lety o vás tolik slyšet nebylo, nyní jste celebrita.
Světská sláva, polní tráva. Já bych to neřešil. Svět českých celebrit je mi naprosto cizí.
SRANDA V TELEVIZI
Před lety jste v TV účinkoval s Těžkým Pokondrem v parodii Sama doma, byla to nějaká strategická akce? Všimli si, že jste vtipný a že by to mohlo fungovat před kamerou?
Byla to náhoda. Roman Ondráček byl tehdy můj soused, zřejmě si všimnul mého ostrovtipu. Ale vážně byla to sranda a rád jsem to udělal. Strategického bych v tom nic nehledal.
Váš oficiální fanklub na facebooku má přes 8000 členů - koukáte tam?
Oficiální fanklub na něčem tak neoficiálním, jako je Facebook? Ne, neřeším to, já nevěřím na přátelství na Internetu. Takže moc nekoukám.
POHLREICH VERSUS REKLAMY
Jedna dáma na facebooku naříká "stává se z Vás komerční mužík, proč?? máte zapotřebí dělat reklamy na nože apod....:-(".
My naopak máme signály, že třeba reklamu na polotovary jste odmítl, protože nesouhlasíte s tím, že byste takové výrobky propagoval. Jak si vybíráte věci, kterých se účastníte?

Ta dáma si asi neuvědomuje , že peníze jsou důležitá věc, já ano. On dokonce i Bůh potřebuje zvony, jak říkám. O tom, na co dělám reklamu, si rozhodují sám, a nesu za to svou odpovědnost. A tu mám především vůči sobě i svým blízkým a  ne tak docela k lidem, kteří píšou na facebook.
Ať si někdo položí otázku , zda by to udělal v mé kůži a zkusí si na to skutečně upřímně odpovědět. Potom bude asi tak na čtvrtině cesty k tomu, co by skutečně udělal. A stejně se to nedá říct, dokud ta situace nenastane. Pokud se mi to nelíbí nebo mám pocit, že by to mohlo poškodit mě nebo můj business, nedělám to.
V Imperiálu je bramborová kaše, která člověka smíří se stavem všehomíra. Jak ji proboha děláte, co v ní je?
Hlavně se tam musejí dát brambory. Na to ostatní si jistě přijde každý sám. To víte, trénink dělá mistra!
Jaké víno si rád dáváte?
Pokud je dobře vychlazené , suché a ještě k tomu zdarma , je šampaňské moji první volbou.
(To řekl Wiston Churchill a já se s tím ztotožňuji).
MÁM RÁD KVALITNÍ VĚCI, KTERÉ VYDRŽÍ
Jaké rondony máte rád? Která je nejlepší značka, jakou barvu knoflíků preferujete? Zajímá vás tohle vůbec?
Já mám rád bílý rondon , maximálně s vyšitým jménem, event. pozicí šéfkuchaře. Nosím rondony od firmy FOMI z Vinohrad, jsou srovnatelné se světovou jedničkou, značkou Bragard. Oblíbil jsem si zapínání na druky, je to rychlé a pohodlné.
Nemám rád rondony ve stylu Formule 1, s logy od Vitany apod. A taky nemám rád různé barevné variance, černou , červenou apod. Koneckonců, jsou to jen montérky.
Do čeho se nejraději oblékáte?
To je trošku složitější , ale v principu mám rád hezké kvalitní věci, pohodlně na nošení a trvanlivé.
Koupil jsem si pár kousků od japonského génia Yohji Yamamota a tím jsem se seznámil se světovou haute couture.
Je to zvláštní a skvělý pocit, nosit něco od člověka, o kterém víte, že je světová špička.
Nicméně  mě za tento model sepsuli novináři z Blesku. Ti samí, co chodí v sešlapaných polobotkách a vietnamských modelech. Ale takhle to tu máme, že ano.
POHLREICH O STYLU
Myslíte si, že image, oblečení a móda je píčovina, nebo ne? Jde vám o to, co má člověk v hlavě, a ne na sobě? Myslíme si, že vás styl je v tom, jak se projevujete, a ne tolik v oblečení - je to tak? 
Máte pocit, že světový módní průmysl je píčovina? Já ne. Šaty dělaj člověka , to není nic nového, a stesky těch, co jim na tom nezáleží, nebo si to nemůžou dovolit, to určitě nezmění. Jasně že záleží na tom, jakej kdo je, ale tvrdit , že nezáleží na tom, jak vypadáte, je prostě nesmysl.
To není avantgarda, přijít na večeři v teplákách , to je buranství. Svět se nevyvíjel tak dlouho proto, aby si pár pitomců řeklo , že na tom nezáleží, a že to budou ignorovat.
Zavíráte si tím cestu k poznání tojho nejlepšího, co se v daném oboru většinou najde.
Já si myslím, že spousta z nás si ani neuvědomuje , že by se mohli oblékat jinak a ani nemá odvahu to zkusit, škoda.
Máte rád nakupování; a kam chodíte nakupovat?
Nakupování rád nemám, respektive mám rád, když je ke kupování něco zajímavého. Určitě nejsem z těch , co tráví víkendy v nákupních centrech.
Nejlíp se mi nakupuje v cizině ,a to včetně potravin.V české republice je to Makro a Spar.
Co posloucháte za muziku? Sledujete televizi a rádio, nebo na to nemáte čas a chuť?
Poslouchám klasický rock klidně i něco měkčího. Na televizi se dívám jen pár hodin týdně, hlavně na sport a Babicovy dobroty.
V druhém dílu si přečtete o působení Zdeňka Pohlreicha v zahraničí a o jeho vztahu k šedi.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.