Share |

Zájem o městské pěstování a kompostování roste i letos

Řeřicha
foto: pořadatel akce

Fenomén městského pěstování a kompostování v posledních letech ovládl mnoho světových metropolí. V Praze se usadil už loni a také letos vznikají nové městské a komunitní zahrady. Stále více lidí ve městech se o tento trend aktivně zajímá. Pěstovat a kompostovat je možné i na balkoně, v praxi to dokáže společensky prospěšný podnik KOKOZA, o. p. s., který ve spolupráci s partnery připravil pro letošní veletrh Ecoworld expozici jedlého městského balkonu.

Tento rok na sebe jaro nechalo dlouho čekat a na první sluneční paprsky netrpělivě čekali kromě tradičních pěstitelů - zahrádkářů a zemědělců také pěstitelé městští. Fenomén městského pěstování a kompostování se v posledních letech stal součástí mnoha světových metropolí a v loňském roce se usadil také v České republice. Letos se ale rozběhne naplno. V hlavním městě vznikne přibližně desítka míst, kde se bude pěstovat zelenina, ovoce a sousedské vztahy. Městské a komunitní zahrady zahájí sezonu na Jižním Městě a Černém Mostě, v Holešovicích, na Žižkově, v Praze 8 nebo v Braníku.

Jednu z prvních komunitních zahrad založil loni společensky prospěšný podnik KOKOZA, o. p. s., který i letos nabídne opět možnost vypěstovat si vlastní zeleninu obyvatelům Jižního Města a připravuje zároveň další projekt městské zahrady na střeše.  Kde toto místo bude, autorky projektu zatím tají. Jisté ale je, že letos poprvé budou aktivity této obecně prospěšné společnosti k vidění na veletrhu Ecoworld ve dnech 19. až 21.  dubna na výstavišti v Holešovicích.

„Kompostuji už několik let a těším se, až si letos zase vypěstuji s použitím vlastního kompostu pro radost rajčata a květy lichořeřišnice na balkoně a chci, aby tuto možnost měli i ti, kteří to mají do městské zahrady daleko.  Proto jsme kromě workshopů připravili ve spolupráci s pečlivě vybranými partnery pro letošní veletrh Ecoworld expozici jedlého městského balkonu, kde si návštěvníci budou moci přímo na místě ověřit, že pěstování a kompostování na klasickém městském balkoně případně na betonovém plácku ve vnitrobloku není nic složitého“, říká s úsměvem Lucie Lankašová, jedna ze zakladatelek KOKOZA, o. p. s.

Kromě know-how si zájemci budou moci z veletrhu odnést nezbytné vybavení pro první kroky městského pěstitele jako je kvalitní substrát a osivo, nám se osvědčily české výrobky Agro Natura a  Semo a právě proto jsme tyto partnery přizvali ke spolupráci“, pochvaluje si Kristina Regalová, druhá ze zakladatelek KOKOZA, o. p. s.. Nabídku doplní designové samozavlažovací či závěsné nádoby a další doplňky od další české rodinné firmy Plastia. „Kvalitní sadba je základ, jedině tak můžete zažít pěstitelský úspěch, který vás bude motivovat i v další sezoně,“ zdůrazňuje Štěpán Šmerda ze Zahradnictví Líbeznice, které pro výstavu připravilo rostliny do expozice.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.