Share |

Yonderboi získal cenu za nejlepší elektronické album a chystá se do Akropole

foto: pořadatel

Yonderboi, který se již 24. května představí v Paláci Akropolis, uspěl se svým posledním albem Passive Control (Mole Listening Pearls, 2011) na vyhlašování hudebních cen Fonogram 2012. Z výročního předávání hudebních cen v Maďarsku si odnesl v pořadí již třetí cenu za nejlepší elektronické album roku.

Talentovaný Lászlo Fogarasi debutoval už ve svých šestnácti letech na kompilaci Future Sound of Budapest Vol. 2. Po úspěchu následného EPčka Cinnamon Kisses se přestěhoval ze svého rodného města do Budapešti a během následujících let se stal nejvýraznější osobností maďarské klubové hudby. Jeho pověst brzy překročila hranice země a Yonderboi podepsal německé nahrávací značce Mole Listening Pearls, na níž vydávají třeba De-Phazz nebo jeho slavní krajané Anima Sound System.

Jeho třetí studiové album Passive Control z loňského září se vrací k syntetickým zvukům a je pomalejší a zádumčivější. „Passive Control je o uživatelích sociálních sítí, kteří se nalogují a pak už jen čekají. Je to jako rybaření. Nahodíš udici a pak už jen doufáš, že se jednoho dne stane něco nečekaného, co za ni na druhé straně zatáhne a změní ti život,“ vysvětluje maďarský hudebník název desky.

Yonderboi je mistrem vynalézavých hudebních fúzí, které si citlivě vypůjčují z bohaté studnice hudební historie od meziválečného jazzu až k divnému folku nultých let. V Maďarsku určitě není současný hudebník, který by se mohl pochlubit stejnou zahraniční slávou a doma si ho řádně váží. Za svoji hudbu už posbíral řadu cen od těch výročních hudebních (jeho debut byl vyhlášen nejlepším maďarským albem všech dob) až k Stříbrnému kříži ministerstva kultury - nejvyššímu státnímu vyznamenání za kulturní zásluhy a šíření dobrého jména země.

Yonderboi v Paláci Akropolis vystoupí sólo s doprovodnou vizuální show.

Euroconnections:
Yonderboi (HU) + Narcotic Fields (Cz)
24. 5. 2012

http://www.palacakropolis.cz

http://yonderboi.com
http://www.myspace.com/yonderboi
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.