Share |

Wing Tsun: Umění boje i osobního rozvoje (2. díl)

foto archiv LH

Bojová umění jsou fascinující obor lidské činnosti. Rádi zjišťujeme, co všechno obsahují a jak vedou člověka i po psychické stránce. Tentokrát se bavíme s trenérem Lukášem Holubem o jednom z nejefektivnějších sebeobranných systémů na světě - WingTsun.
Má WT kromě samotné bojové, sportovní aktivity také nějakou "duchovní" vrstvu, ideologii? Je učení se tomuto bojovému umění i duchovní cestou, poznáním, dochází k řekněme přerodu i v psychice bojovníka?
To je velmi komplexní otázka. Odpovědi na všechny části otázky by byly velmi dlouhé. V podstatě ke studiu snad každého bojového umění se váže i duchovní cesta. V některých aspektech, jako je například disciplína, pokora, bojový duch, atd. jsou si všechna podobná.
 
Jiné aspekty jsou zase specifické pro konkrétní bojové umění. A WingTsun se v mnohém od ostatních liší. Co do způsobu pojetí boje, pohybů, technik a principů. To vše se pak promítá i do duchovní stránky daného bojového umění. 
 
Jeden z rysů WingTsun je například přímočarost a jednoduchost v řešení problémů v boji. Ta se pak promítá do psychiky studentů WingTsun i do jejich života. Mají tím získat do života schopnost jednoduše a přímo řešit životní situace. Samozřejmě s rozumem a slušností, ale zpříma.
 
 
V čem je princip WT, čím se liší od jiných bojových umění?
Asi nejdůležitějším ve WingTsun jsou jeho principy. Co jsou WingTsun principy? Většina bojových umění se řídí technikami. Na každou útočnou techniku soupeře se učí určitou odpověď formou protitechniky. Oproti tomu WingTsun se neřídí technikami, ale základními principy. Jsou to čtyři pravidla, která jsou odpovědí na kterýkoliv tah soupeře. Nic víc. To velmi zjednodušuje a zrychluje boj, a tím i funkčnost.   
 
Kdo jsou největší mistři, osobnosti tohoto bojového umění?
V celé historii WingTsun je jich mnoho, a váže se k nim mnoho historek a příběhů. Počínaje zakladatelkou tohoto stylu Ng Mui a její žačkou Yim Wing Tsun, po které byl následně tento styl pojmenován (v překladu „krásné jaro“). Dále to byl věhlasný bojovník Dr. Leung Jan, který vyhrál na 300 soubojů. 
Ale těmi nejznámějšími jsou beze sporu legendární Ip Man (o kterém bylo natočeno již několik úspěšných filmů) a jeho žák Bruce Lee.
 
Pokud k vám někdo přijde a chce se začít učit, jak se začíná, co se trénuje nejdřív?
Každý si bez obav může přijít WingTsun vyzkoušet. Výuka začíná od jednoduchých, ale již velmi funkčních a použitelných prvků. Pak výuka postupuje rychle kupředu. Ale vždy tak, aby ji byl schopný zvládnout každý. WingTsun je velmi přirozený způsob pohybu. Nejde o žádnou akrobacii. Abyste měli lepší představu, jak rychle výuka ve WingTsun postupuje, podívejte se na video, co se žák naučí již během prvního roku: https://www.youtube.com/watch?v=U8vYCzrYgyo
 
 
Co jsou překážky, kontraindikace? Je vhodný pro děti, pro starší lidi?
Jak již jsem uvedl, WingTsun je velmi přirozený způsob pohybu. Má-li být bojové umění funkční, musí tomu tak být. Proto je vhodný opravdu pro každého. Dokonce máme i několik studentů s fyzickým handicapem. 
 
Jak často je vhodné cvičit?
Základní tréninková frekvence je 2krát týdně. To je minimum. Jsou však studenti, kteří trénují mnohem častěji. WingTsun je v tomto ohledu velmi spravedlivý. Co mu věnujete, to od něj dostanete. To už je pak na každém, jak rychle chce postupovat. Ale k tomu si každý musí najít cestu.
 
Přináší vám trénink nováčků uspokojení? 
Určitě ano. Kdyby mě to nebavilo, tak to nedělám. WingTsun je mou životní cestou a rád se o ní podělím s každým, kdo má upřímný zájem. Je fajn vidět, jak na tom člověk je, když přijde jako nováček, a kam je schopen se po krátké době posunout. Učit mě opravdu baví.
 
Jak vnímáte roli učitele?
Roli učitele vnímám spíše jako průvodce. Průvodce, který ukazuje žákovi cestu, a pomáhá mu na ní. Jít už po ní ale každý musí sám. Nelze nikoho k cíli nést. To je také asi to nejdůležitější, co si musí začátečník uvědomit a pochopit. Dnes jsou lidé trochu zhýčkaní a jsou zvyklí, že se jim vše nabízí až pod nos a nejlépe bez námahy. Stačí zaplatit. Ale ty nejlepší věci si v životě musíte zasloužit.  
 
Do jaké míry je WingTsun vhodné pro lidi, kteří ani tak netouží po boji a obraně, ale spíše chtějí zlepšit kondici, obratnost, ostražitost, případně soustředění?
To vše WingTsun nabízí. Ale také mnohem víc. To také znamená, že mu i něco navíc musíte dát. Proto chodit na bojové umění jen kvůli kondici asi není nejlepší rozhodnutí. Co tam totiž budete dělat v době, kdy se například neposiluje? Pak je možná lepší si jít zaběhat. WingTsun rozhodně není nudný a jednotvárný. Je to užitečně strávený čas. Ale pořád se jedná o bojového umění, a s tím je třeba počítat. 
 
Používají se i nějaké předměty, zbraně, a jaké?
Je to v první řadě bojový systém beze zbraně. Ale v rámci sebeobrany se učíme používat nejen různé zbraně, nýbrž i předměty denní potřeby.
 
Nabízíte i nějaké možnosti zkusit si WT zdarma, případně máte nějaké dny otevřených dveří?
Každá z našich aktuálně 17 fungujících škol po celé ČR nabízí zhruba jednou do měsíce možnost přijít si vyzkoušet trénink WingTsun. První je zdarma. Na základě této zkušenosti se pak můžete rozhodnout, zda byste chtěli výuku navštěvovat. Takže máte-li zájem si WingTsun vyzkoušet, jste všichni vítáni.
 
Více informací najdete na našich stránkách:
http://www.ewto.cz/informace-pro-nove-zajemce.html
http://www.ewto.cz/nase-skoly.html
 

 
-
 
Video ukázky WT:
https://www.youtube.com/watch?v=nlDFdFWJc3M

https://www.youtube.com/watch?v=rCX60zGury4

https://www.youtube.com/watch?v=6STx6wrzIvk

 
 
 
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.