Share |

Wine Food má nového šéfkuchaře. Po Barceloně a Londýně se vydal do Prahy!

foto: Wine Food Market / Luca Caravaggi

Hledáte-li příjemné místo s vynikající italskou kuchyní a příjemným prostředím, zkuste Wine Food Market v Praze na Smíchově. Od února v něm vládne nový šéfkuchař Luca Caravaggi, který pochází z městečka Verbania v Piemontu na severu Itálie, kousek od švýcarských hranic. Nečekejte však žádného snědého a kudrnatého Itala, svým zjevem připomíná spíše Ira. Jeho kuchařské umění a vybrané italské speciality vás ale o jeho původu dokonale přesvědčí.
 
K vaření si získal vřelý vztah přes maminčinu kuchyni. Rád jí pomáhal a hodně se toho od ní naučil. Nedá dopustit na její domácí tortellini, které jsou jeho oblíbeným jídlem dodnes. Když vaří pro sebe, nejraději má tagliatelle se sušenými rajčaty, kouskem hovězího, čerstvými žampiony, rozmarýnem, tymiánem, omáčkou demi-glace a parmezánem.
 
Když mu jako teenagerovi táta jednoho dne řekl, že by si měl vybrat nějakou práci, nepřemýšlel dlouho. Vybral si povolání, které ho bude bavit. Kuchařskému řemeslu se vyučil na místní gastronomické škole, a jak je vidět z jeho předloktí, na něž si nechal vytetovat vařečky, vaření se mu dostalo doslova pod kůži.
 
Vedle italské kuchyně nedá dopustit na francouzskou a moderní španělskou, kterou si zamiloval během svého ročního působení v Barceloně. Během své dosavadní kariéry se dostal i do Velké Británie, kde absolvoval roční stáž v restauraci v Londýně, ale anglické gastronomii na chuť nepřišel. Podle něj znají akorát párky s kaší. Podobnou nepříliš pozitivní zkušenost zažil i ve švýcarském středisku St. Moritz, kde pracoval v luxusním pětihvězdičkovém hotelu. „Nebyla to hezká zkušenost. Divní lidé, divné menu. Představte si – podávali těstoviny jako přílohu!“ kroutí hlavou s tím, že „pasta“ je přece odjakživa hlavní jídlo.
 
Jak říká, není nad to pracovat doma. Nejraději vzpomíná na práci v agriturismo Rossolampone, kde funguje dokonalé spojení ubytování, restaurace a vlastní zemědělské a chovatelské produkce. Kuchař se tu ocitá doslova v gastronomickém nebi, protože vaří výhradně z vlastních čerstvých surovin, které rostou anebo se zpracovávají jen několik kroků od hotelu.
 
O Wine Food Marketu v Praze se dozvěděl náhodou od svého kamaráda Massimiliana Celesteho, který pochází ze stejného městečka a který ve Wine Food Marketu vařil na michelinské večeři. I když je Luca v Praze už od půlky února, tradiční českou kuchyni zatím neochutnal. Z práce to má pár kroků domů, a tak zatím neměl příležitost. Milovníkům českého jídla však vzkazuje: „Nebojte, i na guláš určitě dojde.“


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.