Share |

Wauuuuu, je tady 2. velká swingová tančírna v Rock café

foto: pořadatel akce

CO JE ELECTRO SWING?
Kombinace tradičních melodií swingu a jazzu v elegantním spojení se současnou taneční hudbou se proslavila nejprve v Paříži a Berlíně díky producentům a kapelám jako Parov Stelar nebo Caravan Palace. V poslední době zažívá obrovský boom po celém světě, a proto není divu, že si své místo vydobyl i v českých a moravských klubech, o festivalech nemluvě.
 
THE PRAGUE SWINGMASTERS
„Se škatulkou „electro swing“ jsem se prvně potkal v rádiu někdy v roce 2009“, říká ikona nočního vysílání pražského Radia 1 DJ Kaya. „Bral jsem ho jako příjemnou, ale okrajovou záležitost, občas jsem ho vysílal během mých úterních směn, hodně jsem ho poslouchal v autě a nějak jsem ani nepřemýšlel o tom, že bych šel electro swing pouštět lidem do klubů.
 
Na tu myšlenku, jak už to často bývá, mě přivedla až moje manželka - fanynka kolegy z Radia 1 DJe Mackie Messera, který vlnu zájmu o electro swing, jak tady u nás, tak i na Slovensku, nastartoval s energií jemu vlastní.
 
Pocházím z hudební rodiny, děda Karel Ctibor byl jedním z prvních swingových zpěváků u nás, první nahrávky na gramofonové desky pořídil už v roce 1936. Orchestr Karla Vlacha během druhé světové války zkoušel u nás doma v obýváku a třeba tehdejší swingová megastar Inka Zemánková byla pro mého tátu prostě teta. Táta je velký fanda muziky s takřka dvacetiletou DJskou zkušeností, a tak mě napadlo, že bychom mohli vytvořit společný „rodinný tým“ THE PRAGUE SWINGMASTERS.
 
Prvně jsme vystoupili v březnu 2013 na akci již zmíněného kolegy Mackie Messera Radio 1 Swing Imperium. Od té doby máme za sebou takřka padesát hraní v klubech jako například v pražském Rock café, kde jsme se stali rezidenty, v Lucerna Music Baru, kde jsme supportovali electro swingovou divu číslo 1 Alici Francis, v Cross clubu, v kavárně Nona na Nové scéně Národního divadla, v Café Liechtenstein na zámku ve Valticích, v klubu FullHouse v Poděbradech, v klubu Pohoda v Sedlčanech a příjemnou zkušeností pro nás bylo i hraní na festivalech Mighty Sounds nebo Sázavafest. Od letoška jsme též rezidenty klubu Poldofka na Kladně.
 
Naše party vypadají tak, že táta nejprve pouští klasické swingové hity 30., 40. a 50. let minulého století, které uvádí s šarmem jemu vlastním. Kupodivu, nejen v Praze, si jeho setu užívají především tanečníci retro stylu Lindy Hop a já nestačím zírat na ty úžasné taneční figury a s trochou závisti i na tátovu popularitu nejen v této subkultuře ;). Když mě konečně pustí za gramofony, tak rozjedu electro swing, který občas prokládám latino jazzem, nebo i klasickým rock’n’rollem, takže kdo se v tanečních naučil sambu, rumbu, mambo, jive, salsu nebo cha cha cha, má okamžitě výhodu a stává se královnou či králem parketu ;-).
 
V pražském Rock café jsme s tátou vloni před Silvestrem připravili party VELKÁ SWINGOVÁ TANČÍRNA, kde na dvou podiích vystoupily jak živé kapely, tak i swingoví a electro swingoví DJs a součástí programu byl i workshop taneční školy Cream Swing. Návštěvníci, a nakonec i účinkující, si užívali dech beroucí atmosféry a plného tanečního parketu. Vypadá to, že jsme založili novou pražskou kulturně-společenskou tradici.“
 
Aniž to jakkoli vyžadujeme, stalo se zvykem, že hodně návštěvníků našich parties dodržuje retro swing dress code, takže na své si přijde nejen ucho, ale i oko. Prostě je to radost hrát tuhle veselou a pozitivní muziku pro veselé a pozitivně naladěné lidi,“ dodává DJ Kaya.
 
Další VELKÁ SWINGOVÁ TANČÍRNA proběhne v Rock café v pátek 14. března od 20:30 hodin s následujícím programem:
 
Ve velkém sále vystoupí kapely:
Futur Swing
Gypsy jazzový kvartet vycházející z hudebního dědictví fenomenálního belgického kytaristy Django Reinhardta a neméně nadaného francouzského houslisty Stephane Grappelliho nám předvede evropskou odpověď na americký swing, tentokrát i se speciálními hosty, slovenskou zpěvačkou Sisou Fehérovou (ex The Spankers) a australským akordeonistou Kierenem Alexanderem.
 
Joker's band
Není nic stylovějšího než klubová swingová kapela, která dokáže navodit atmosféru undergroundových Harlemských tančíren 30. a 40. let minulého století. Trumpeta, saxofony, klarinet a piano, to jsou hlavní barvy zvuku tohoto, takřka devadesát let starého hudebního stylu. Zárukou kvality jsou muzikanti z Originálního pražského synkopického orchestru nebo Steamboat Stompers.
 
Sin Copy
Singing live act projekt talentované zpěvačky Báry Klárové a legendárního moderátora pražského Radia 1 Zdeňka Hnyka má v repertoáru ty nejlepší swingové duety všech dob.
 
Součástí programu bude i taneční workshop pod vedením zkušených lektorů z taneční školy Cream Swing.
 
The Prague Swingmasters
Nejstarší aktivní český DJ pan Karel Ctibor (narozen 1934) a jeho syn DJ Kaya (Radio 1).
 
Galerií bude celý večer znít především electro swing v podání předních pražských DJs. Vystoupí např. dvojice DJs Radia 1 Jakobeen & Prague Swingmaster jr., které doplní nadějný rezident pražských klubů DJ James Wing.
 
Facebook event: https://www.facebook.com/events/571064862986967/
 
http://www.pragueswingmasters.eu
http://bandzone.cz/futurswing
http://sisafeherova.sk/
https://www.facebook.com/kieren.alexander
https://www.facebook.com/sincopyswing
http://www.creamswing.cz/
http://www.idj.cz/jakobeen/

https://www.facebook.com/DJamesWing


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.