Share |

Aktualizováno: Výtvarník Petr Bařinka: Sekora, Koons a řasy a MIX pro náš web

foto archiv umělce

Dalším mladým výtvarníkem, který nás hodně zaujal a kterého jsme proto proklepli, je absolvent umprumky Petr Bařinka. Co je zač?

Kreslil jste si jako dítě víc než ostatní? A co na těch obrázcích bylo?

Jako dítě... jsem si dost kreslil. Nevím, jak na tom byli ostatní, ale mě to každopádně vždy hodně bavilo. Byla to pro mě v určitém smyslu hra. Vzpomínám si jak jsem měl vždy na základní škole pokreslené savé papíry a někteří učitélé mě na to říkali, že je to sice moc pěkné, ale v sešitě pro to není místo. Co jsem kreslil? To se postupně vyvíjelo...Vím, že jsem kreslil piráty,draky, stíhačky a tanky, pak jsem měl jedno období kdy jsem kreslil kostlivce ve vikingských helmách. Možná nějaká regrese, nevím?

A taky jsem měl zálibu v tom že jsem docela dost postavičkám kreslil výrazné řasy nad očima, a to mi zůstalo do dnes.

Kdy jste si umanul, že budete výtvarníkem?

Já jsem si to ani moc neumanul, přišlo mi to úplně přirozené, jasné, normální... I když to asi úplně normálně nezní. 

Kteří umělci vás nejvíc bavili?

Mě se vždy líbilo umění, ve kterým se něco děje a které zprostředkovává nějaký příběh. V dětství jsem měl rád filmy Karla Zemana, Fantomase a taky Toma a Jerryho. Z výtvarného umění Pietera Brugela, Ondřeje Sekoru a Kacušiku Hokusaje. Pak se to samozřejmě postupem času začalo obměňovat a vyvíjet. Poznal jsem Popart, Jeffa Koonse, Paula McCarthyho, Takashi Murakamiho a to všechno mi bylo a je hodně blízké.

Oblíbený komiks?

Jako sametová rukavice odlitá ze železa od Daniela Clowese a Ice Haven od téhož autora. Z českých určitě Pandemonium.

Jak jste vnímal studium na umprumce a co si o škole myslíte?

Studium jsem vnímal vesměs pozitivně díky zajímavým lidem, kteří byli a jsou na stejné vlnové frekvenci, jako já.  O škole si myslím, že je to instituce, ústav v pozitivním I negativním smyslu. Každopádně však umožňuje rozvoj osobnosti a to je její největší přínos.

Bojíte se někdy těch děsivějších věcí, které nakreslíte?

No v noci na odlehlém místě  v lese by to bylo určitě hodně zvláštní setkání. Ale nebojím se jich, bojím se mnohem normálnějších a reálnějších hrozeb, které nás ohrožují.

Oblíbená technika?

Určitě kreslení, protože je to spontánní a kreativní činnost. Vše ostatní, co dělám je spojeno dost s řemeslem a proto je to mnohem náročnější technicky i časově.

Nejdůležitější výstavy či jiné umělecké aktivity? 

Pro mě bylo určitě zatím jednoznačně nejdůležitější, že jsem dostal cenu NG 333 pro umělce do 33 let.

Chystá se teď něco, kde lidi uvidí vaše věci?

Nejbížší akce je Festival Pohoda v Trenčíně, kde budu mít v rámci Kreativní zóny a Sculpture parku vystavenou mou nejmonumentálnější sochu Miss Y.

Vaše nejoblíbenější věc?

Asi cyklus aranžovaných fotografií Doo Story, na kterém jsem spolupracoval s mým dobrým přítelem Zdeňkem Lukešem, který už bohužel není mezi námi.

Z čeho máte respekt?

Z toho, co sám nedokážu.

Dá se uživit coby výtvarník, pomohou reklamní zakázky? Prodáváte své věci někde v galerii/na webu?

Zatím se moc uživit nedá. Občas dělám ilustrace pro různé agentury a sem tam prodám některou z mích volných grafik. Mé věci má v nabídce Slovenská galerie FruFru.

Co děláte kromě výtvarné činnosti a jak odpočíváte?

Dělám všechno možné i nemožné. Odpočívám většinou s přáteli, rád spím, miluji sny a pak strašně rád sleduji filmy. Ale na tyhle poslední dvě aktivity v poslední době nemám moc času.

Aktualizováno: Co Petr poslouchá? Máme pro vás mix jeho oblíbené muziky, který pro nás sestavil a nahrál s DJem Mr. Roquentinem jako mix. Tady je!

Více na petrbarinka.com

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.