Share |

Mladý kreslíř Martin Groch: nechci mít styl

kresba Martin groch

Slovenský kreslíř Martin Groch umí zaujmout. Ať jde o zvláštní postavy se zvířecími hlavami, nebo o komiksy. Podívejte se na komiks vytvořený přímo pro nás a nazvaný Stupně šedi a přečtěte si rozhovor.

Představte se čtenářům v jedné větě.

Grafik, komiksový kreslíř, ilustrátor.

Jak dlouho kreslíte a jaká byla cesta k výtvarné dráze?

Myslím, že odjakživa, moje zážitky z dětství jsou především o tom, že sedím a kreslím....máma si ale poměrně detailně vzpomíná i na moje první "dílo", které vzniklo v mých dvou letech (kuchyň pomalovaná pastelkami).

KRESBA VYJÁDŘÍ VŠE

Jak jste objevil svůj styl?

Doufám, že zatím žádný nemám, a vlastně častokrát přemýšlím o tom, jestli ho vůbec mít chci. Myslím si totiž, že zaměřit se na vytváření vlastního stylu je ta největší brzda v samotné tvorbě. Je ale pravda, že třeba zbožňuju kresbu tuší, jakýmkoliv nástrojem. Fascinují mě hlavně nekonečné možnosti jednoduché kresby. Je super, že tak starou technikou se dají vyjádřit úplně současné pocity, příběhy, popřípadě se jí dá dělat i konceptuální umění. Prostě kresba je od Altamiry až po dnešek úplně současné médium, a to je to hezký.

Je to pro vás obživa, nebo koníček?

Je to pro mě všechno (plus julka, kočky, jídlo, víno, belgické pivo a ještě pár věcí...)

Pokud koníček, co vám platí účty?

Grafický design, ilustrace.

PROTEKCE PO SLOVENSKU

Kdo je Matthew Sweeney, kterému jste nedávno ilustroval knihu básní, a jak jste se dostal ke spolupráci s ním či jeho nakladatelem?

Matthew Sweeney je básník, spisovatel a editor. Neznám se s ním osobně, ale spousta jeho básní se mi líbí. K tvorbě samotné knihy jsem se dostal přes mého otce (také básník, spisovatel, editor), takže takové slovenské protěžování (jsme malý stát).

Čím trávíte své dny kromě výtvarných aktivit?

To je těžké říct... já prostě většinu času trávím výtvarnými aktivitami.

Jaké jsou nejdůležitější momenty ve vaší kariéře? Na co ze své práce jste nejvíc hrdý?

Já doufám, že ještě přijdu s vlastním vydaným komiksem. Nejsem ale vůbec skromný a občas jsem vlastně fakt hrdý na některé ze svých prací :)

Jak důležitý je pro vás internet?

Hodně, myslím, že to je úžasné médium, a že konečně po století rozhlasu a televize má člověk volnost. Kromě toho, pro umělce jakéhokoliv druhu to je úžasné místo na publikovaní a seberealizaci.

NESMRTNELNÉ NÁMĚTY

Kdo je Júlia, o které máte na svém blogu erotický komiks?

Júlia je výborná ilustrátorka a tvůrce komiksů...a také moje milovaná partnerka, tudíž hlavní postava nejen erotických komiksů.

Proč mají těla vašich postav tak často zvířecí hlavy?

To má více důvodů, některé jsou jednodušší, jiné složitější. Zaprvé, proč ne? Je snad lepší hlava lidská?:) Zadruhé mě baví "cartoon" styl, který si vlastním způsobem modifikuju. Právě v "cartoon" animácích a komiksech je podle mě od začátku dvacátého století silně zakořeněná personifikace zvířat, která mě právě zajímá. Za třetí si myslím, že námět personifikovaných zvířat nebo lidí se zvířecími hlavami u mě pochází z toho, když jsem jako dítě četl knihu O nesmrtelnosti zvířat od Eugena Drewemanna. Ne, že bych se na ni snažil  přímo či nepřímo odkazovat ve svých věcech, ale je pro mě zajímavá především svým názvem a myšlenkou, kterou obsahuje. V neposlední řadě je na zvířecích hlavách zajímavá samotná úžasná výtvarnost originálu.

Jaké jsou vaše plány na nejbližší měsíce?

Dokreslit vlastní autobiografický komiks.

Tradiční otázka nakonec, co děláte proti šedi?

Občas použiju také jinou barvu.

http://martingroch.blogspot.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.