Share |

Výstavu Giacometti – Picasso – Chirico v Liberci obohatily dva nové obrazy

foto: ogl.cz

Dva nové obrazy obohatily stávající výstavu Giacometti – Picasso – Chirico v liberecké galerii, která od svého otevření 13. července láme návštěvnické rekordy. Stalo se tak na výslovné přání vlastníka sbírky – rakouského galeristy Helmuta Klewana.

 
V Liberci tak můžete nově spatřit i obraz Alberta Savinia Kréta a také dílo od Odilona Redona Evokace. „Klewan je koupil na aukci pár měsíců před výstavou a vyslovil přání, abychom je zde rovněž ukázali,“ potvrdil ředitel galerie Jan Randáček. V obou případech se jedná o velmi zajímavá jména, která rozšiřují záběr expozice. Alberto Savinio působil především jako skladatel a hudebník, kromě výtvarného umění se zapsal rovněž jako spisovatel. „Savinio je mladší bratr Giorgia de Chirica, takže návštěvníci budou moci vidět tvorbu obou sourozenců na jednom místě,“ doplnil Randáček.

 
Tvorba Odilona Redona je spjatá s 19. stoletím. „Redon byl v počátcích své malířské tvorby v kontaktu s tzv. Barbizonskou školou, která je poměrně četně zastoupena v naší stálé sbírce. A pro změnu k Čechám ho vážou vztahy se Zdeňkou Braunerovou a Milošem Martenem,“ upřesnil ředitel.
 
Návštěvnost trhá rekordy
Za měsíc si libereckou výstavu, představující více než 150 obrazů a soch evropského moderního umění, prohlédlo 5 297 návštěvníků, což je průměrně 189 denně. „To je stejná návštěvnost, jako mají velké pražské výstavy třeba v Rudolfinu,“ pochvaluje si Randáček. Nejenže v expozici v těchto dnech přibyla dvě zcela nová díla, návštěvníkům má podle ředitele co nabízet i opakovaně. „Sám mám tu výhodu, že výstavu mohu navštěvovat prakticky každý den. Pokaždé najdu nějakou novou věc, detail, význam, který mě osloví. Ta díla jsou fascinující!“ uzavírá.
 
Každý čtvrtek vstup zdarma!
Výstava potrvá v liberecké galerii až do 1. října. Můžete ji navštívit denně kromě pondělí od 10 do 17 hod., ve čtvrtek do 19 hod. Každý čtvrtek je navíc vstup zdarma! Galerie připravila také čtyři komentované prohlídky s kurátorkou Annou Habánovou, a to 17. srpna a 7. září, vždy od 10:30 a 17:00 hodin.
/WEB/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.