Share |

Výstava na VŠUP: OneafterAnother - Chytří věří designu

Roman Vrtiška
foto: pořadatel akce

OneafterAnother
16. 9. – 26. 10. 2013
Galerie UM, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, nám. Jana Palacha 80, Praha 1
Otevřeno pondělí – sobota, 10 – 18 hodin. Vstup zdarma.
 
Ateliér produktového designu je součástí Katedry designu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Od roku 2002 vede ateliér designérský tandem Michal Froněk a Jan Němeček, fungující pod značkou OlgojChorchoj, držitel řady významných ocenění v oblasti designu a architektury.Výstava OneAfterAnotherv galerii školy je první ucelenou prezentací absolventů tohoto ateliérů v České republice. V minulém roce byla výstava s úspěchem instalována již v Českých centrech v Berlíně.
 
Tradice výuky produktového designu je na VŠUP synergicky spojena s řemeslným, ale především kreativním vlivem všech ateliérů školy.Za dobu své existence, pod vedením dvojice Froněk a Němeček, studenti vypracovali mnoho akademických úloh, ale i konkrétních zakázek určených pro průmyslovou výrobu, či limitované série malých výrobců. „Toto zapojení studentů do skutečného světa realizovaných projektů považujeme za hlavní úspěch naší společné práce“ přibližuje dvojice podstatný aspekt své pedagogické práce.
 
Výstava OneafterAnother ukáže prostřednictvím úspěšně zhotovených návrhů rozvíjející se profesionalitu a kreativitu absolventů Ateliéru produktový design.  Je zajímavé z odstupu několika let pozorovat, jak se jim tato práce vede: od masové produkce obalů, lékařských, či zdravotních pomůcek, přes čistě industriální design nářadí a přístrojů až po bytové doplňky a svítidla.  

Více než desítka vybraných prototypů dokazuje, že úspěšní absolventi, kterým se podařilo dovést svůj návrh až do výroby, mají výjimečný talent posunout vývoj oboru o malý kousek dál.

Autoři výstavy: Michal Froněk, Jan Němeček, Michal Malášek, MÜTANTA (Tomáš Varga, Dan Gonzalez, Jakub Samek)
Grafický design: MÜTANTA
Vystavující designéři: Dan González, Jan Čtvrtník, Petr Mikošek a Michaela Vrátníková, Mária Čulenová, Ondřej Tobola a Radim Babák, Vladimír Žák, Karel Matějka a Petr Volhejn, Petr Polák, Anna Kozová, Filip Streit, Jan Čapek, Michal Malášek, Kryštof Nosál, Tomáš Varga, Roman Vrtiška, Lucie Koldová, OlgojChorchoj
 
www.oneafteranother.eu

Doprovodný program v rámci Designbloku
čtvrtek 10. 10. 2013
16 – 18 h Designsnack – debata s autory výstavy, vystavujícími absolventy a zástupci firem (určeno pro veřejnost, kapacita omezena)
18 – 21 h vernisáž výstavy v Galerii UM

Doprovodný program na www.vsup.cz
facebook školy ZDE

V době konání Designbloku (7. – 13. 10. 2013) bude Galerie UM otevřena denně 10 – 21 hodin.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.