Share |

Výstava Kmeny 90 se chýlí ke konci

foto: Bratru Velnerova

Září je poslední měsíc, kdy je možné v Uměleckoprůmyslovém muzeu zhlédnout výstavu KMENY 90, která prostřednictvím raritních referenčních objektů, videí a instalací ilustruje život nekonformní městské mládeže v 90. letech. Pro tuto příležitost přichystala Moravská galerie bohatý doprovodný program a prodloužuje otevírací dobu. Koncem září opustí město Brno také největší exponát výstavy, Růžový tank.
 
Kurátoři: Vladimir 518, Ondřej Chrobák
Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14
14. 5. –1. 10. 2017, otevřeno mimořádně také v úterý
Derniéra: 29. 9.–1. 10. 2017, otevřeno 10–22 hodin
 
Během měsíce září čeká na návštěvníky výstavy KMENY 90 řada novinek. Mimořádně mohou navštívit výstavu také v úterý, kdy bývá Moravská galerie zavřená. Instituci k tomuto kroku před lety vedlo snížení rozpočtu, aktuálně usiluje o jeho navýšení tak, aby se úterky mohly opět stát běžným otevíracím dnem.

Kromě toho Moravská galerie připravila řadu zajímavých setkání – kupříkladu ve středu 20. září proběhne s Tomášem Pospiszylem, předním teoretikem umění a autorem kapitoly o výtvarnících v knize KMENY 90, speciální komentovaná prohlídka výstavy, na kterou naváže přednáška o výtvarném umění v 90. letech. O den později, 21. září se na nádvoří Místodržitelského paláce odehraje divadelní představení známého umělce Petra Nikla a průkopníka ve hře na didgeridoo Petra Smeykala.

Intenzivní komentované prohlídky jsou soustředěny do posledních tří dnů, na které připravila Moravská galerie bohatý doprovodný program. V době derniéry bude výstava otevřená od 10 až do 22 hodin, od 19 hodin budou probíhat večerní komentované prohlídky. Poslední otevírací den v neděli 1. října bude výstavou provádět Vladimir 518. Nedělní odpoledne nabídne také akční tematické workshopy pro děti i dospělé inspirované výstavou zaměřené na sítotisk, graffiti a tvorbu placek.

S výstavou KMENY 90 je spjat také Růžový tank Davida Černého před Červeným kostelem. Ten zůstane v Brně téměř do konce výstavy – v noci z 25. na 26. září bude převezen zpět do Vojenského technického muzea v Lešanech.  
 
KMENY 90 aspirují na to stát jednou z nejnavštěvovanějších výstav v historii Moravské galerie v Brně – měsíc před ukončením navštívilo výstavu a její doprovodné programy 20 098 osob.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.