Share |

Vyplouváme! Famufest Na hladině začíná

foto: pořadatel akce

Ve středu 13. 11. 2013 v 19:00 hod. proběhne oficiální zahájení třicátého ročníku čtyřdenní přehlídky studentských filmů FAMU Famufest Na hladině. Vedle již ohlášeného jazzového souboru Harmcore Jazz band diváky večerem provede moderátor Petr Vaněk. V následujících dnech budou probíhat projekce soutěžních i nesoutěžních filmů, vždy následované pestrým hudebním programem. „Diváci se hned první festivalovou noc mohou těšit například na Mardošu, baskytaristu již kultovních Tata Bojs, který se představí v méně známé roli Dj,“ uvedla kreativní ředitelka Bára Kamarytová.

Ve čtvrtek 14. 11. se filmovým nadšencům otevřou brány Divadla Komedie již v 9 hodin ráno. „Z naší strany se jedná o naprosto nezbytný krok vzhledem k tomu, že bylo do soutěže přihlášeno 77 filmů a dalších 25 bude nesoutěžních,“ upřesnila generální ředitelka festivalu Alžběta Gabrielová, a doplnila: „Ten, kdo přijde již v ranních hodinách, vůbec nebude litovat. Na první blok soutěžních filmů, tematicky nazvaný Rodná zátoka I, bude dohlížet arbitr Olga Sommerová, další blok kriticky zhodnotí Kamil Fila“.

Odpočinkový zážitek mezi filmovými bloky nabídne výstava v prostorech divadla, která retrospektivně mapuje historii třiceti let Famufestu. Dále je zde připravena Knihovna Na hladině, kde studenti scenáristiky dají veřejnosti možnost nahlédnout do svých scénářů, a to dokonce i v namluvených audioverzích. Pro náročnější diváky bude připraveno i několik odborných přednášek. Na čtvrteční Masterclass Jana Harlana, která se bude věnovat mimo jiné mimořádné důležitosti prvních tří minut filmu, tak naváže Steve Lichtag se svými zkušenostmi z natáčení v mořských hlubinách.

V pátek 15. 11. proběhne v Komedii šest soutěžních bloků, které ve 13:00 hodin přeruší Masterclass režiséra oscarového snímku Munro Genea Deitche, který přiblíží divákům svou úspěšnou dráhu animátora. Na večerní hudební afterparty pak vystoupí i Sára Vondrášková z Never Sol se svojí kamarádkou Káčou Šantrochovou nebo folková legenda a král českých trampů Wabi Daněk.

Sobotní program bude v divadle Komedie završen slavnostním zakončením ve 20:00 hodin, spojeným s vyhlášením vítězů a předáním cen, které proběhne v režii cirku La Putyka.

Paralelně bude probíhat program v Paláci Lažanských, kde bude prezentována zejména nesoutěžní tvorba studentů, práce studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze nebo i filmy zahraničních škol z Berlína, Vídně, Lodže a Bratislavy.

„Snažili jsme se vhodně doplňovat filmové projekce doprovodným programem, aby návštěvník chtěl na festivalu strávit nejlépe celé dny a neměl vůbec chuť odcházet domů,“ dodala s nadsázkou vedoucí produkce Alžběta Hocková. Zda se to festivalovému štábu podařilo, se můžete na vlastní oči přesvědčit od 13. do 16. listopadu v Divadle Komedie a hlavní budově FAMU v Lažanském paláci. Jednodenní vstupné stojí 100 Kč, přičemž pro studenty AMU a UMPRUM, kteří se u pokladny prokáží platným průkazem ISIC, platí dobrovolné vstupné.

Podrobný program a novinky na www.famufest.cz a festivalovém facebooku.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.