Share |

Všechen sex mého života

Od první po poslední lásku. Šest autentických příběhů z milostného života nejstarší generace.
foto: pořadatel akce

Vše, na co se stydíte zeptat svých rodičů, vám řeknou prarodiče. Byl první polibek v roce 1939 jiný než dnes? Jak se lišil intimní život našich babiček a dědů od našeho? A jaké byly milostné vztahy v průběhu 20. století? Ojedinělý koprodukční projekt, který zkoumá milostný a sexuální život z pohledu lidí starších 65 let, představí v hlavních rolích neherce – autentické obyvatele Prahy a Oldenburgu (D). Na pražské první scéně uvádí Motus, o.s., produkce divadla Alfred ve dvoře, ve spolupráci s torontským ateliérem Mammalian Diving Reflex.
 
„Všechen sex mého života“ zpracovává v podání nejstarší generace veškeré aspekty milostných vztahů: lásku, romantiku, sexuální zážitky, manželství, ale třeba i domácí násilí a nenaplněné touhy. Je intimním a mnohdy i velmi smutným svědectvím o vztazích jedné generace. Projektu se účastní senioři z řad veřejnosti, obyvatelé Prahy a německého Oldenburgu, kteří se přihlásili na základě veřejné výzvy a prošli výběrovým řízením. Představení je v Česku uvedeno premiérově, projekt však již byl realizován v mnoha zemích. „Když jsem poprvé viděl tento projekt v Německu, byl jsem ohromen příběhy těch vtipných, chytrých a zkušených seniorů. Velkorysost jejich vyprávění otevřela prostor pro porozumění mezi nejstarší a nejmladší generací. Takový projekt jsme prostě museli zrealizovat i v Praze,“ říká koordinátor projektu a umělecký ředitel divadla Alfred ve dvoře, Ewan McLaren.

Inscenace dává divákům unikátní příležitost seznámit se s příběhy a zážitky, které protagonisté za celý život nastřádali. Podporuje mezigenerační dialog a otevírá společenské tabu velmi osobních výpovědí seniorů. Připomíná, že nejstarší generace je zdrojem bohatých životních zkušeností a inspirace. „Paradoxně vzhledem k tématu přidává projekt performerům – seniorům důstojnost. Od okamžiku, kdy začnou hovořit o prvních polibcích, schůzkách nebo dotycích, sál v hlubokém respektu ztichne,“ doplňuje McLaren. Premiéra a repríza představení se odehraje 6. a 7. listopadu na Nové scéně Národního divadla jako součást off programu Pražského divadelního festivalu německého jazyka.

Motus, o.s. i umělecká skupina Mammalian Diving Reflex se dlouhodobě zaměřují na projekty, které boří bariéry, podporují celospolečenskou debatu a pracují cíleně s ne-umělci. Mammalian Diving Reflex sídlí v Torontu a zaměřuje se na průzkum sociální oblasti. Vybírá si aktuální a svým způsobem ožehavá témata, která však vždy zpracovává s citem a ohledem. Mezi další realizované projekty, které procestovaly celý svět, patří Pouliční stolování, Ploužák s panem učitelem nebo Noční procházky s teenagery. Motus, o.s., produkce pražského divadla Alfred ve dvoře, je nezisková organizace, která podporuje, rozvíjí a propaguje nové umělecké projekty mladých umělců. Motus, o.s. funguje v divadle i mimo něj od roku 2001. Každoročně zdůrazňuje určitý tematický okruh. Letos jím je stárnutí, umírání a paměť. „Všechen sex mého života“ navazuje na dva roky starou spolupráci Mammalian Diving Reflex a Motus na projektu „Nechte se ostříhat dětmi.“
 
Všechen sex mého života
Nová scéna ND
6. a 7. listopadu 2013
 
Režie: Darren O´Donnell a Konstantin Bock
Produkce: Eva Verity, Jenna Winter, Motus, o.s. a Klára Mišunová
Účinkují: obyvatelé Prahy a Oldenburgu

Předprodej na pokladně Nové scény ND, v síti Ticketpro, Ticketportal a Ticketstream.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.