Share |

Vlněné sestry: Když si zlomíme jehlici, nemusíme pro ni daleko

První prodejní akce v Židlochovicích, 2013

Pletení už dávno není jen pro babičky. Moderní styl, který už je v Západní Evropě a USA obvyklý, u nás razí sympatická dvojice z Brna. Vlněné sestry. Kateřina Rajmicová a Helena Auerová jsou dvě mladé maminky z Brna, které propagují současnou podobu ručních prací, učí na workshopech, zajišťují překlady návodů a dovážejí do ČR "gourmet" příze, které v galanterce za rohem neseženete. Chystají se otevřít si showroom (2.9.!) a vůbec se pěkně rozjíždějí, takže je nejvyšší čas na interview.
 
 
 
Jak dlouho vlastně Vlněné sestry fungují?
Myšlenka na založení eshopu s přízemi se zrodila na trati Brno - Vídeň v březnu 2013, v září téhož roku jsme otevřely obchod na Fleru a v lednu 2014 pak svůj samostatný eshop.
 
A jak dlouho se znáte vy dvě?
Už víc než 15 let. Nejprve jsme se vídaly na koncertech kapely našich společných kamarádů. Později jsme začaly bydlet ve stejné čtvrti a na mateřské dovolené jsme trávily hodně času spolu. No a pak jsme spolu začaly plést, objevily jsme server Ravelry.com a tam to všechno začalo.
 
Jaké byly začátky vašeho eshopu, kolik jste měli na skladě vln?
Za vše hovoří fotka - skladové zásoby našeho eshopu na naší první prodejní akci se vešly do jedné krabice. Přesto jsme byly nadšené, jak krásné zboží máme:-)
 
Jak se jedná s dodavateli, vyžadují po vás třeba, abyste měly už nějakou historii, zavedený obchod?
Většinou ne, jen někteří zahraniční dodavatelé si prověřují, zda dodávají do obchodu s nabídkou kvalitních přízí. Poslední dobou se nám čím dál tím častěji stává, že nás oslovují firmy samy, abychom jejich zboží zařadily do nabídky.
 
KRÁSA Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ
Distribuujete materiály od řady malovýrobců, často spíše manufaktur. je to vaše politika? Vyhýbáte se velkým fabrikám?
Naší cílenou prioritou to asi není, zpočátku jsme prostě oslovovaly výrobce a čekaly, kdo s námi začne spolupracovat. Hledáme především kvalitní a krásné příze z přírodních materiálů. Bohužel často je to tak, že čím menší firma, tím vyšší výrobní náklady a ceny, i proto máme v nabídce i příze od opravdu velkých etablovaných firem, jako je např. Lang Yarns.
 
Co obnáší takovéhle menší podnikání administrativně, je to pár papírů na úřadě a pak jednou ročně daně, nebo i nějaké další věci?
Administrativní zátěž roste postupně a tím pádem vždy máme čas adaptovat se na nové podmínky. Máme milou a zkušenou paní účetní, která se nám stará o odvádění DPH, každý měsíc jí připravujeme podklady. Zavedení EET nám vzalo nemálo času, který bychom mohly věnovat smysluplnějším věcem. S otevřením showroomu se objevily další administrativní nezbytnosti, ale bereme to racionálně, nenecháme se tím ani odradit, ani otrávit.:-)
 
Odkdy vám klíčila v hlavě myšlenka kamenné prodejny, respektive showroomu?
Kamenný obchůdek byl naším snem od začátku. Zároveň jsme nechtěly příliš riskovat, uvědomovaly jsme si rizika prudkého startu a vysokých nákladů spojených s nájmem nějakého vhodného prostoru. Nechaly jsme to uzrát, až nastane ten správný čas.Od ledna jsme sháněly vhodné skladové prostory, protože objem zboží už přesáhl únosnou míru skladovatelnou doma. Usmálo se na nás štěstí a v pravý čas jsme objevily volné prostory na ulici Riegrova 13 v Brně.
 
Důležitá a užitečná jistě je vaše facebooková skupina, ve které se lidi vzájemně ponoukají a radí si. Zároveň ale občas někdo láteří, že vaše příze nestojí dvacku. Co s tím děláte?
VS: Naštěstí je převážná většina pletařek ve skupině příjemných, s mnohými se známe osobně. Snažíme se na to dívat tak, že některé pletařky nás a naši práci neznají a orientují se pouze podle úrovně českých galanterií (čest světlým výjimkám).
 
Kde berete trpělivost na zodpovídání stále se opakujících otázek?
Nádech, výdech, a ještě jednou a jde se na to:-) Nejvíc nás vyčerpává nesamostatnost některých lidí, kteří místo použití vyhledávače volí výkřiky typu: “A český návod by nebyl?”:-)
 
Hrálo ve vašem rozhodování roli to, že kamenné obchody s "lepšími" přízemi tu skoro nejsou, a to ani jinde v republice?
Myslíme si, že v našem rozhodování bylo hlavním motivem jít za svojí vášní, dělat to, co nás baví. Nekalkulovaly jsme na začátku s tím, že budeme jediní nebo první atd. Nyní konkurenci samozřejmě sledujeme, ale určitě to není něco, co by nás nějak moc zaměstnávalo.
 
Děláte i workshopy, chcete tímto směrem pokračovat a případně je rozšiřovat?
 Workshopy nás stále baví a vymýšlení nových témat je výzvou, takže ano, stále je kam se posouvat a co se učit a tím i co učit. Na každou sezónu se snažíme vymyslet nové téma - letos na jaře jsme se věnovaly pletení technikou brioche, na podzim plánujeme “steeky” - vyplétání a stříhání mostků.
 
SVOBODA PODNIKATELE
U vás obou je asi důležité to, čemu se říkává work-life balance, máte malé děti a chcete s jejich výchovou vaše aktivity skloubit. Jak to děláte, jak se rozhodujete?
K: Když jsme začínaly, měl můj nejmladší syn 2 roky, ale začátky byly pomalé a bylo to příjemné zpestření mateřské dovolené. Nyní už pracuji dá se říct na flexibilní plný úvazek. Jak se děti vypraví do školy a školky, usedám k počítači a sedím u něj sama nebo s Helčou až do doby, kde se ze školy vrátí. Pak už dělím pozornost mezi ně a Vlněné sestry. Podnikání mi dává velkou svobodu a flexibilitu. Nicméně člověk musí být pánem internetu a umět ho vypínat:-). Volné večery a víkendy off-line jsou opravdu důležité.
H: Svoboda podnikání je pro mě klíčová. Být zodpovědná za naši firmu, za to, co jsme vybudovaly, mi přináší velký pocit uspokojení. Ano, dokázala bych se práci věnovat každý den mnohem víc, ale vím, že teď je čas, kdy mě děti potřebují a nebude to tak pořád. Je dobré, že to cítíme s Katkou obě hodně podobně.
 
Jaké jsou vaše další plány s bandem Vlněné sestry - akce, víkendy, kurzy, více vln? Nebo spíše zajistit se v dosažených pozicích a vyšuftit showroom a větší plány až časem?
Stále ještě máme další sny a věříme, že na ně dojde. Přesto se nebojíme být malou firmou, naší mantrou není neustálý růst:-) Teď jsme udělaly s otevřením showroomu velký krok a chceme si ho užít:-)
Raději v poklidu a pomalu, s tím, že máme čas i na přátele a další koníčky.
 
Co vám v podnikání pomáhá a co vás brzdí?
Určitě je dobré, že jsme dvě - navzájem se podporujeme a doplňujeme. Jsme ve fázi, kdy máme malé děti, takže splnění některých snů odkládáme na později. Snažíme se žít přítomností a nevnímat to jako brzdu.
 
Poohlížíte se i po jiné práci, nebo je to prostě vlna/děti v různém poměru?
Rozhodně ne, Vlněné sestry nás plně zaměstnávají a naplňují.
 
Co je na pletení nejlepší, a co je nejlepší na tom, že člověk má obchod s přízemi?
Všechno:-) Je to vášeň, kterou si můžeme užívat samy a také sdílet s velkou komunitou stejně nadšených. Díky pletení jsme potkaly spoustu výborných lidí. Mít obchod s přízemi je fajn, protože nás tato práce baví a když si zlomíme jehlici, nemusíme pro ni daleko.
 
www.vlnenesestry.cz
www.facebook.com/VlneneSestry/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.