Share |

Vladimír 518: Mystic Sk8 Cup? Mix pohybu, umění a rebelie

foto pořadatel akce

Poslední večer Excelent Mystic Sk8 Cupu, neděle 28. června, bude v rytmu hip hopu a v režii labelu BIGGBOSS. Dorazí v kompletní sestavě - PSH, Opravdový James Cole, DJ Wich, Orion, Dj Mike T a Vladimír518. Na Štvanici hráli x-krát, ale stáli vůbec někdy na prkně? Co třeba právě Vladimír518…
 
Jezdil jsi sám někdy?
Ne. Furt se to kolem mě někde vznášelo, ale cejtil jsem, že mám naloženo až dost a to od puberty. Hodně mejch kamarádů jezdilo nebo jezdí, ale já jsem fatalista. Mám všechno buď a  nebo, čili jen tak jezdit bych nedokázal a na vážný namotání už není prostor. Věc druhá je, že jsem dvojmetrová a stokilová gorila, což pro prkno není asi úplně nejlepší dispozice.
 
Jaký máš tedy ke skateboardingu vztah?  
Skateboarding vnímám jako paralelní a spřízněnou kulturu s tím, čemu se celej život věnuju já, což je rap a graffiti. Je to městskej fenomén, kterej je svým dopadem naprosto nepřehlídnutelnej. Komplexní věc, která v sobě naprosto skvělým způsobem mixuje pohyb, umění, rebelii, budhismus a rock'n'roll. Jedno z obrovskejch a důležitejch hnutí posledních 50 let.
 
Když tuhle scénu sleduješ, jak se  změnila za víc jak dvacet let, co se Mystic koná?
Strašně moc a zároveň vůbec, což je skvělý. Věc se zprofesionalizovala, ale zároveň zůstala furt punková. Myslím, že nejvýraznější změna je v počtu vybudovanejch parků, kde můžou lidi jezdit. Ale když si prohlížím například knihu Prkýnka na maso jsme uřízli, tak ty fotky působěj opravdu jak z jiný planety. Scéna prošla určitě obrovským progresem.
 
A jak vychází a komunikuje s tou hiphopovou?
Žijem spolu, nebo paralelně, prolínáme se a míjíme se, kamarádíme se, přebíráme si holky, navštěvujem se a serem na sebe, chlastáme spolu, sledujeme se a podporujeme se. Je to skvělej volnej vztah, kterej se prolne ve chvíli, kdy to má smysl. Což je přesně například Mystic.
 
Sleduješ i závody?
Na závody koukám, ale většinu Mystic Cupů jsem buď maloval na zeď, hrál koncerty, nebo chlastal na baru. Na tenhle event se chodím bavit a potkávám pravidelně tolik známejch, že nemám šanci nějak kontinuálně sledovat jezdce. Je to multikulturní mumraj, kterej tě vcucne a vyplivne v pondělí ráno semletýho jak starou bábu.
 
Vzhledem k tomu, že jsi autorem projektu Kmeny, stal jsi se tak trochu subkulturním guru. Dá se v případě současné skejtové scény mluvit o subkultuře v tom původním slova smyslu?
Stoprocentně. V dnešní době jsou subkultury spíš vlastně submnožiny toho celku kolem nás a skate je obrovskej fenomén, kterej přes veškerou profesionalizaci a komercionalizaci ustál podle mě souboj o vlastní duši a je to furt opravdová věc. Je na tom totiž skvělej jeden fakt, nejde to nijak obejít nebo ochcat. Dobrej jezdec si svoje skills musí odedřít.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.