Share |

Na závod do Prahy se chystá světová skateboardová špička, mladá krev i legendy

Skateboarding open air festival 2015
foto pořadatel akce

Poslední červnový víkend ovládne Prahu skateboardový festival Excelent Mystic Sk8 Cup 2015, který letos slaví 21. výročí. Závod se koná 26. – 27. – 28. června v Praze na ostrově Štvanice, kde nejlepší světoví  skateboardisté pojedou ve street skateparku a bowlu o prize money 700.000 Kč (30.000USD) a v přilehlé Relax zóně Vás pohltí festivalovou atmosférou živé koncerty a DJs.
 
150 profesionálních skateboardistů z cca 25 zemí bude závodit od pátku do neděle v disciplínách streetstyle, bowl (bazén) a best trick. Holky závodí v disciplíně streetstyle. Pátek startuje předkvalifikací streetstyle pro evropské jezdce. V sobotu se jede kvalifikace streetstyle, z té postupuje 29 jezdců do nedělního semifinále. Loňský vítěz Martin Pek postupuje přímo do semifinále a vítěz letošní kvalifikace obdrží “Golden Ticket” přímo do finále. V sobotu se také jede kvalifikace v disciplíně bowl. Finále v obou disciplínách bude v neděli odpoledne, bowl se jede v 16:00 hodin a finále streetu v 18:00 hodin. Závody zakončí disciplína best trick, ve které si jezdci ve skateparku vyberou překážku, na které zkouší ty nejnáročnější triky. Předání originálních pohárů a prize money bude po 20:00 hodině. Závod bude hodnotit Association of International Skateboarders, která zajišťuje rozhodčí a zpracovává výsledky.
 
Relax zóna nabídne skvěle ozvučenou Excelent Sound Stage, na níž v pátek vystoupí pražská kapela Pipes & Pints a legendární Suicidal Tendencies (USA), tedy formace neodmyslitelně spjatá se skateboardovou scénou. Sobotní večer rozjedou G-Point Hunters a Ohm Square a závěrečný koncert bude patřit labelu Big Boss za který nastoupí PSH live, James Cole live a La4 & DJ Wich. Živou stage vystřídá po 22:00 hodině Red Bull DJ stage, na které zahraje například DJ M3 z Kalifornie, Ian Pooley z Berlína, IM Cyber, Lucas Hulan, Loutka, Robot, Lumiere a další.
 
Kromě hudebního programu mohou návštěvníci vyzkoušet obratnost prstů ve fingerboardingu, sklouznout se na skimboardu nebo jen ležet v trávě a sledovat na velkoplošné obrazovce živý přenos závodu. Festivalovou náladudoplní restaurace, stánky s občerstvením a bary. Samozřejmostí jsou obchody se skateboardovým vybavením a oblečením.
 
Závod bude v sobotu a v neděli přenášen živě na stránkách www.prima-cool.czvčetně komentáře určeného pouze pro živý přenos, který divákům z celého světa zprostředkuje v angličtině detaily o jezdcích a jejich tricích.

Excelent Mystic Sk8 Cup 2015 se nezadržitelně blíží a my Vám nyní představíme pár jezdců, kteří potvrdili svoji účast a budou měřit své síly v disciplínách street, bowl a best trick. Jako obvykle se na závodech sejde světová špička ze všech koutů planety doplněná předními domácími jezdci. Že bude na co se koukat snad potvrdí i jména uvedená níže.

 

Pedro Barros/Brazílie
Jezdec týmu Volcom, Red Bull a Vans, pětinásobný vítěz X Games a jedno z nejvýznamnějších jmen současného brazilského skateaboardingu. Už teď je považovaný za nástupce legend jako je Christian Hosoi (který sev loňském rocena Mysticuzúčastnil závodu Bowl Masters), Sandro Dias nebo Bob Burnquist. A to je mu teprve dvacet. Renomé si získal svou všestranností a obratností v minirampě i bazénu. Narodil se v brazilskémFlorianopolis, kde žije kousek od pláže a na zahradě má v podstatě vlastní skatepark. Jak o něm píší zahraniční média: „Vždycky budou kluci, co dotáhnou skateboarding trochu dál, ale jen několik z nich dokáže přesáhnout hranice naší představivosti. Pedro je ve své generaci jedním z nich.“
 
Greyson Fletcher/USA
Kalifornská hvězda a bazénový specialista se vrací na Mystic Skate Cup, kde před dvěma lety vyhrál závod v bowlu. Greyson je vedle profesionálního ridera také herec. V roce 2003 se jako 12ti letý objevil ve skateboardovém videu „The Next Invasion“ a v roce 2007 si zahrál v seriálu HBO John From Cincinnati. Jeho otec je profesionální surfař Christian Fletcher. Greyson reprezentuje v podstatě už čtvrtou generaci rodiny, která “vyprodukovala” ty nejvlivnější surfaře vůbec. V největších světových bowlech lítá bez pudu sebezáchovy a samozřejmě bez helmy a chráničů, jen v džínách.
 
Greyson Fletcher/USA
Kalifornská hvězda a bazénový specialista se vrací na Mystic Skate Cup, kde před dvěma lety vyhrál závod v bowlu. Greyson je vedle profesionálního ridera také herec. V roce 2003 se jako 12ti letý objevil ve skateboardovém videu „The Next Invasion“ a v roce 2007 si zahrál v seriálu HBO John From Cincinnati.Jeho otec je profesionální surfař Christian Fletcher. Greyson reprezentuje v podstatě už čtvrtou generaci rodiny, která “vyprodukovala” ty nejvlivnější surfaře vůbec. V největších světových bowlech lítá bez pudu sebezáchovy a samozřejmě bez helmy a chráničů, jen v džínách.
 
Dustin Dollin/Austrálie
Další hvězda ze stáje Volcom pochází z Austrálie a na skejťáka již začíná být v důchodovém věku – na Mysticu oslaví své 35. narozeniny. To mu ale v žádném případě neubírá na jeho jezdeckých dovednostech. Mezi jezdci se mu přezdívá „The Man from Hell“ aneb muž z pekla, a to nejen proto, že pochází z chudinské a drogami prolezlé oblasti austrálie, ale i proto, že ho ve skejtování nezastavilo ani šest komplikovaných operací kolena. 
 
Martin Pek/Česká republika
Loňský vítěz závodu ve streetu a nepřehlédnutelný rider nejen české skateboardové scény začal na skejtu jezdit ve svých dvanácti letech v době, kdy si jeho rodiče mysleli, že z něj bude basketbalista. „Pár kluků ze sídliště u nás na školním hřišti postavilo na tu dobu velice kvalitní skatepark ze dřeva a já se na ně chodil dívat. Párkrát jsem si půjčil skate a potom jsem už začal jezdit na svém. K Vánocům jsem od rodičů dostal první pořádný komplet a díky tomu se mohl rozjet naplno!“, popisuje Martin svoje začátky a cestu, která ho dovedla až k profesionální skateboardové kariéře. Navíc sportovní talent má zřejmě v genech, jeho máma hrála v reprezentaci pozemního hokej a táta za repre jezdil na kole. Martinovy úspěchy mají o to větší sílu, že se k nim probojoval i po vážném zranění, otevřené zlomenině holení a lýtkové kosti pravé nohy, která ho právě v životní formě úplně vyřadila na nějakou dobu ze skejtového provozu. Dnes už zase válí „signature tricks“, tedy svoje vlastní, charakteristické kousky. Má jich hned několik. A Mystic Skate Cup? Ten je jeho osudová záležitost, jak říká: „každej rok se do Prahy sjela světová skateboardová elita, která nejen mě inspirovala k tomu, co dnes dělám.“ Martina sponzorují firmy jako Vans, House Of Marley, Oakley, Orion Trucks, Ambassadors, nebo Bones. Vedle skejtu jezdí rád na snowboardu, kole, hraje basket, cestuje, fotí a točí videa.
 
Leticia Bufoni/Brazílie
Brazilská skejťačka je nepřehlédnutelnou osobností ve skateparku i mimo něj, a to přesto, že neměří více než 160 centimetrů. Dvojnásobná vítězka Xgames, pětinásobná účastnice Mystic Sk8 Cupu, z čehož třikrát skončila na druhém místě a dvakrát po sobě vyhrála, jezdkyně, která dozrála a ve svých 22 letech udává směr světového ženského skateboardingu. Do Prahy jezdí často a opakovaně, muži ji milují a ženy obdivují. Sami jsme zvědaví, zda-li svůj šestý start na Mysticu  promění ve zlato. 
 
Excelent Mystic Sk8 Cup 2015 se koná 26. – 27. – 28. června v Praze na ostrově Štvanice, kde nejlepší světoví  skateboardisté pojedou v disciplínách street a bowl o prize money ve výši 30.000 USD. Závod bude hodnotit Association of International Skateboarders, která zajišťuje rozhodčí a zpracovává výsledky.

 
 
Excelent Mystic Sk8 Cup 2015
26.- 27.- 28. Červen
 
PROGRAM:

Pátek 26. Června
10.00 - 14.00 registrace a trénink
15.00 - 18.00 street předkvalifikace evropských jezdců
19.00 koncerty a djs
Excelent Sound Stage:
SUICIDAL TENDENCIES (USA)

+
PIPES AND PINTS (CZ)

Red Bull Stage: DJ Robot & Saxophone LIVE

Mystic Bar
Dj Vadi
Sobota 27. Června 
12.00 street kvalifikace
mužů a žen
17.00 kvalifikace bowlu
19.00 koncerty a djs
Excelent Sound Stage:
G-POINT HUNTERS
+
OHM SQUARE

Red Bull Stage:
DJ M3 (Green Gorilla Lounge, San Francisco)
Lucas Hulan (Nightphunk, Viva!)
Neděle 28. Června
13.00 street semifinále
17.00 finále bowlu
18.30 street finále
mužů a žen
20.00 předání prize money
20.30 koncerty a djs
Excelent Sound Stage:
PSH Live
Orion, Vladimir 518
Dj Mike T

+ Special Guests
James Cole Live
La4 & DJ Wich

Red Bull Stage:
DJ IAN POOLEY (Pooledmusic, DE)
Loutka (Roxydust)
Lumiere (Buddha Bar Prague)

Mystic Bar
DJ Jorgos
Nejnovější informace jsou na Facebooku a webu Excelent Mystic Sk8 Cup 2015.
www.excelentmysticsk8cup.cz
www.facebook.com/ExcelentMysticSk8Cup
www.facebook.com/events/924710720885336/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.